Garam Masala kruidenmix zelf maken
- Indisch, Bijgerecht
- 10-20 min.
Garam masala is een uitgebalanceerde mix van geroosterde kruiden en specerijen die worden fijngestampt met een vijzel. In de Indiase keuken worden gemalen kruiden altijd aan het einde van de bereiding over het gerecht gestrooid en hele kruiden aan het begin.Het woord garam betekent warm en masala betekent kruidenmix. Garam masala is dus een kruidenmix waar het warm van krijgt.Garam masala heeft een milde maar intense smaak die zo gelaagd is dat de verschillende smaken elkaar versterken.In Indiase huishoudens wordt garam masala vrijwel dagelijks gebruikt. De samenstelling verschilt per streek en zelfs per gezin.
Ingrediënten 4 personen
4 eetlepels korianderzaadjes2 eetlepels komijnzaadjes
2 theelepels groene kardemom (verwijder de schil!)
1 theelepel zwarte kardemom (verwijder de schil!)
1 theelepel kruidnagel
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 theelepel gedroogd gember
1 theelepel amchoor (gedroogde groene mango's)
½ theelepel nootmuskaat
4 stokjes kaneel van ongeveer 6 centimeter
2 gedroogde hete chilipepers (meer voor extra pikant)
2 blaadjes gedroogde laurier
Bereidingswijze
-Neem een pan en rooster de kruiden enkele minuten, op een laag vuur.-
-Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden.
-Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn
-Bewaar de kruiden in een afgesloten pot (maximaal 3 maanden) of gebruik ze meteen.
Bron
kruidenmixen