Gegrilde kreeft met kruidenboter en kreeftensaus met mango
- Belgisch, Feestmaaltijd
- 30-60 min.
Makkelijk en super lekker feestelijk gerecht
Ingrediënten 4 recipe.people
1 mangoijsblokjes
100 g boter
30 g gemengde verse kruiden: basilicum, rucola, peterselie, koriander …
Espelettepeper
100 g grof zeezout
1/2 mango (voor de saus)
1/2 citroen (voor de saus)
3 sjalot (voor de saus)
4 levende kreeften van 450 g/stuk (of 2 kreeften van 800 g/stuk)
peper en zout (voor het sausje)
1/2 tl espelettepeper (voor de saus)
1 teentje knoflook (voor de saus)
6 takjes tijm (voor de saus)
50 g boter (voor de saus)
2 eetlepels olijfolie extra zuiver (voor de saus)
1 el tomatenconcentraat (voor de saus)
1,9 dl kalfsfond (voor de saus)
1,9 dl schaaldierenfond (voor de saus)
2 dl droge witte wijn (voor de saus)
Bereidingswijze
Maak de saus:
-mix het vruchtvlees van de halve mango met het sap van de citroen en de espelettepeper.
-Hak de sjalotten grof en fruit ze 5 min. op een zacht vuurtje in een steelpan met de olijfolie, het gehalveerde gepelde teentje knoflook en de tijm.
-Giet er de witte wijn bij, laat op een hoog vuur bijna volledig inkoken en voeg de 2 fonds toe.
-Laat op een matig vuurtje met 2⁄3 inkoken en giet dan door een puntzeef.
-Voeg het tomatenconcentraat en de gemixte mango toe. Breng verder op smaak.
-Breng intussen 3 l water met het zeezout aan de kook in een heel grote kookpot.
-Dompel er 1 kreeft in, met de kop eerst.
-Zet het deksel op de pot, breng opnieuw aan de kook en reken 1 min. kooktijd per 100 g.
-Giet af en laat de kreeft meteen schrikken in water met ijsblokjes.
-Kook de andere kreeften één voor één op dezelfde manier.
-Verwarm de oven voor op grillstand.
-Meng de malse boter met de fijngehakte kruiden, espelettepeper en zout.
-Bedek een ovenplaat met bakpapier, snijd de kreeften in 2 en leg ze op de ovenplaat.
-Verdeel er de kruidenboter over en bak 7 min. goudbruin in de oven (houd ze in het oog!).
-Snijd de mango in kleine blokjes.
-Warm de saus op, haal de pan van het vuur en voeg de koude boter in kleine stukjes toe. Klop tot een homogene saus op.
-Serveer de kreeften met de saus en de mangoblokjes. Werk af met wat verse kruiden naar keuze.
Bron
delhaize