- 1 kilo stoofperen (Gieser Wildeman)
- 1 à 2 flesje(s) fruitbier (Liefmans, Kriek, Wieckse Rosé)
- rood fruit (100 gram aardbeien, 100 gram frambozen, 100 gram blauwe bessen)
- 1 vanille stokje
- 4 el suiker
- 2 steranijs
- 1 citroen, sap en rasp
- scheut Coebergh (Red Fruit)
Stoofperen kun je op ontzettend veel verschillende manieren maken. Met bessensap, rode wijn, witte wijn, glühwein, port en zelfs ook met bier.
Ik had nog Liefmans fruitbier (Cuvee-Brut) staan dat niet opging en dat leek me met wat rood fruit (aardbeien, frambozen en blauwe bessen) een lekkere combinatie om stoofpeertjes mee te maken.
Deze stoofpeertjes zijn zo ontzettend lekker geworden. Ze zijn dan ook niet alleen een aanrader als bijgerecht, maar ook heerlijk als basis voor een nagerecht. Ik heb het met een bolletje ijs en slagroom geserveerd.
- Schil de peertjes en zet ze rechtop in een pan.
- Doe de aardbeien, frambozen en bessen erbij.
- Giet het bier erbij en zet de pan op het vuur.
- Snij het vanille stokje in de lengte doormidden en schraap met een mes het merg eruit. Voeg het merg en het stokje, suiker, steranijs, citroenrasp en sap toe en breng het geheel aan de kook.
- Voeg een flinke scheut Coebergh toe en laat het geheel 1-1 ½ uur zachtjes stoven. Het vocht dikt dan mooi in tot een dikke stroperige (dessert)saus.
Niet alleen erg lekker als bijgerecht bij stoofpotten, wild en erg feestelijk op de kersttafel, ook heerlijk als nagerecht met een bolletje vanille ijs en een toef slagroom.