- ½ Savooie (groene) kool (+/- 500 gram)
- 500 gram (ongekruid) gehakt (hoh of runder)
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eieren
- 150 gram geraspte kaas
- 200 gram crème fraiche
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl nootmuskaat
- pezo
- zonnebloemolie
In de herfst draait mijn oven, na een (bijna) werkeloze zomer, weer overuren. Als de klok weer is verzet vind ik niks fijner dan dat mijn hele huis geurt naar een heerlijke ovenschotel of stoofpot.
Deze keer had ik een Savooiekool (soms ook wel groene kool genoemd) op de kop getikt. Je ziet ze hier niet zo vaak in de supermarkt liggen dus als ik er dan eentje tegenkom dan is het de mijne. En ik heb er deze heerlijke ovenschotel mee gemaakt. Savooiekool heeft een sterkere koolsmaak dan bijvoorbeeld spitskool, dus je hoeft niet zo heel veel smaakmakers aan je gerecht toe te voegen. Zo blijft de specifieke en pure smaak het beste behouden.
- Aardappelen schillen in schijfjes snijden en 5 minuten koken, afgieten en goed uit laten lekken.
- Gehakt rul bakken met kerrie, paprika, nootmuskaat en pezo en in de ovenschaal doen.
- Ui en knoflook fijn snijden en in het bakvet (van het gehakt) fruiten en fijngesneden savooiekool toevoegen. 5-10 minuten bakken en dan over het gehakt in de ovenschaal doen.
- Dan de uitgelekte aardappelschijfjes eroverheen.
- Strooi de geraspte kaas eroverheen.
- Meng de crème fraiche met de eieren en voeg een beetje pezo toe. Verdeel het over de ovenschaal en zet de schaal 40-45 minuten midden in een voorverwarmde oven op 180-200 graden.