
Ingrediënten voor 1 liter soep
1 kg gemengde tomaten
2 uien
1 rode peper
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
1 scheutje rode wijn
125 ml zure room
0,5 ltr groente bouillon
2 takjes oregano of 1 tl gedroogde oregano
2 takjes tijm of 1 tl gedroogde tijm
Handjevol basilicum
Peper en zout
Olijfolie
Pan van 2 liter en staafmixer
Mijn favoriete tomatensoep en zo makkelijk om te maken.
Voor de tomaten kan je een mix van verschillende tomaten nemen, trostomaten, gele tomaten, pommedori, kerstomaatjes etc. De ene tomaat is wat zoeter dan de andere en dit geeft een mooie smaak af. Je kan de soep uiteraard ook van 1 kg tomaten van dezelfde soort maken
Was de tomaten en halveer de grote tomaten. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi dit met olijfolie en zout en peper. Laat de tomaten ongeveer 15 minuten onder de grill staan (ongeveer 250 graden). Deze stap laat ik meestal achterwege, maar door het grillen, komt er een mooie zoete smaak vrij.
Pel en snipper de ui en hak de rode peper en de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur met een beetje olijfolie en fruit de groente aan. Voeg het blikje tomatenpuree toe en laat de smaken goed in elkaar trekken. Blus dit mengsel af met een scheutje rode wijn.
Voeg de gegrilde tomaten toe en de halve liter bouillon. Voeg de tijm en de oregano toe en laat het mengsel minimaal een kwartiertje pruttelen.
Pureer het geheel met een staafmixer. Breng de tomatensoep eventueel nog wat op smaak met zout. Voeg tenslotte nog wat verse basilicum toe en leg een el zure room in het bord.
Lekker met een ciabatta broodje erbij!
Website uitpaulineskeuken