1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Herfstige ravioli met pompoen, ricotta en walnoten

Herfstige ravioli met pompoen, ricotta en walnoten

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 20-11-2020

Ingrediënten 2 personen


Voor het pastadeeg:
- 250 gram typo '00 bloem + meer
- 4 eieren
- 2 eigeel
- snufje zout
- 1 eetlepel olijfolie

Vulling:
- 1 kleine flespompoen
- 10 gram walnoten (even gebakken in een droge koekenpan)
- 2 eetlepels olie
- peper en zout
- 75 gram ricotta
- 30 gram Parmezaanse kaas

Verder nodig
- 1 ei
- 20 gram walnoten (even gebakken in een droge koekenpan)
- 3 blaadjes salie
- 4 eetlepels roomboter
- Parmezaanse kaas


Verder heb je nodig


- keukenmachine
- oven
- bakplaat
- deegroller
- pastamachine
- kwast
- uitsteekvormpje (eentje van 10 cm en eentje van 8 cm)


Pompoen is zo veelzijdig en voor mij staat het helemaal symbool voor de herfst. Het leek me leuk om zelf verse pastadeeg te maken zodat ik ravioli gevuld met pompoen kon maken. Ik wilde dat de pompoensmaak duidelijk aanwezig was, maar wilde de pastakussentjes ook een hartige bite geven. Om die reden heb ik er ricotta, Parmezaanse kaas en walnoten aan toegevoegd. Tenslotte wordt aan het einde nog beurre noisette over de ravioli gegoten en nog Parmezaanse kaas en walnoten overheen gestrooid. Een heerlijk comforting gerecht waar mijn vriend heel erg blij mee was.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Maak vervolgens het pastadeeg. Vorm een berg met een grote kuil van het bloem. Strooi het zout erin en giet de olijfolie erbij. Kluts de eieren en het eigeel en giet een beetje van het mengsel in de kuil Meng voorzichtig alles wat er in de kuilzit door elkaar met je vingers of een vork en neem steeds een beetje bloem mee. Wanneer het mengsel niet meer vloeibaar is giet je nog meer ei erbij en ga je door met bloem erin mengen. Ga door totdat het eigeel op is en meng alles door elkaar totdat je een plakkerig deeg hebt.

Kneed het deeg nog tien minuten totdat je een elastisch deeg hebt dat niet meer plakt. Wanneer het deeg plakkerig blijft kun je er bloem aan toevoegen. Pak het vervolgens goed in in vershoudfolie en leg het tenminste 20 minuten in de koelkast.

Terwijl het deeg rust maak je de pompoenvulling
Schil, halveer en ontzaad de pompoen. Het vruchtvlees snijd je in grote blokken en verdeel je over een bakplaat. Schenk de olie er overheen en bestrooi met peper en zout. Hussel alles door elkaar en bak in de oven voor 20 tot 25 minuten.

Test of de pompoen zacht genoeg is door er met een vork in te prikken. Wanneer de vork er makkelijk doorheen gaat is de pompoen klaar. Laat het iets afkoelen voordat je het in de keukenmachine pureert. Doe vervolgens de ricotta, Parmezaanse kaas en walnoten erbij. Pureer verder en breng op smaak met peper en zout.

Maak de ravioli door het deeg uit de koelkast te halen, uit de folie te halen en het op een met bloem bestrooide aanrecht te leggen. Bestrooi een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap dat door de dikte stand van de pastamachine past (zowel qua breedte als qua dikte).

Haal het deeg vier keer door de dikste stand. Zet de stand dunner, haal het deeg er nogmaals door. En blijf zo doorgaan totdat je een pastadeeg met een dikte van 2 mm hebt.

Gebruik de grootste steekvorm om 16 deegrondjes uit te steken. Op de helft van de rondjes komt een bergje pompoenvulling (ongeveer 1,5 theelepel). Kluts het ei en smeer ei om de vulling heen. Leg er een deegrondje zonder vulling bovenop en druk luchtdicht met je vingers.

Druk goed aan en snijd met de kleinere uitsteekvorm de ravioli kleiner.

Kook de ravioli in een pan met ruim kokend water met zout (10 gram zout per 1 liter water). Als de ravioli gaat drijven moeten ze nog 1 minuut.

Doe de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en verhit totdat de boter begint te bruinen. Doe de salie erbij en schep even om. Schep nu de pasta uit de pan en doe bij de boter en salie. Schep om en voeg eventueel wat kookvocht van de ravioli erbij als het geheel te droog is.

Serveertip

Rasp er nog wat Parmezaanse kaas overheen.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bySam


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bySam
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top