1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.

Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 19-11-2020

Ingrediënten 2 personen


400 gram witlof
300 gram voorgekookte aardappelschijfjes
150 gram plakjes gekookte achterham
1/2 groente bouillonblokje met minder zout
20 gram ongezouten roomboter
20 gram bloem

10 gram bieslook klein gesnipperd
60 gram geraspte kaas naar keuze
peper en zout uit de molen
kneepje citroensap
vleugje nootmuskaat



Verder heb je nodig


Snijplank, mes, ovenschaal , pan en garde


Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.
Witlof ovenschotel met ham en een topping van bieslook-kaassaus. P.G.

We gaan nog even door met de dagmenu's van Project Gezond uit hun vierde boek : "Heerlijke Winter" Hij ......  - 2300 gram en zij...... - 1800 gram in een tijdsbestek van 2 1/2 week   Geen hongergevoel, gezond en gevarieerd eten en een lekkere ,  afwisselende warme maaltijd.

Deze ovenschotel heeft een bereidingstijd van 25 minuten en dan de oven in voor 20 - 25 minuten. 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwijder de harde kern uit de witlof stronkjes en haal eventueel de buitenste ( minder mooie) bladeren van het witlof af. Kook vervolgens de witlof in 1/4 bouillonblokje afhankelijk van de dikte in 10-15 minuten gaar.

Laat de stronkjes goed uitlekken en snij ze in halfjes of kwarten( heel laten kan ook) en rol dan de ham erom heen.

Maak vervolgens de kaassaus. Laat de boter smelten in een steelpan, roer er de bloem door en laat de bloem 2 minuten garen.

Voeg de melk toe en blijf roeren totdat de saus bindt. Voeg de gesnipperde bieslook, een paar flinke draaien met de pepermolen , zout , citroensap en nootmuskaat toe.

Roer er 40 gram van de geraspte kaas door.

Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met het ingepakte witlof.
Leg er de plakjes aardappel bovenop *** Werk de schotel af met de kaassaus en bestrooi de schotel met de rest van de geraspte kaas.

Zet de schaal voor 20 - 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.


Serveertip

***Ik maak de aardappelschijfjes altijd zelf. De kleinste hoeveelheid kant en klare aardappelschijfjes is nog altijd 450 gram . Zo kan ik de juiste dosering aanhouden. Is iets meer werk, maar het loont de moeite.

Bron

Uit het boek : " Heerlijke Winter " eigen tekst en foto's



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top