Bospaddestoel risotto met donker bier
- Europees, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Mijn eerste recept op Smulweb!
Risotto heb ik voor het eerst gemaakt toen ik kamers woonde. Lekker makkelijk met een beetje wijn erin en pruttelen maar.
13 jaar later maak ik het nog steeds heel graag maar nu kook ik het liefste met bier.
Deze risotto maak ik met een quadrupel. Een zwaar, donker en zoet bier die zich perfect leent als bolle smaakmaker in dit gerecht. Ook gaat er een crumble overheen van schwarzwalder schinken wat mooi contrasteert tegen het zoete van het bier.
Probeer het eens uit, koken met bier. En laat mij weten wat je er van vindt!
Smakelijk en cheers!
Ingrediënten 2 recipe.people
170 gr risotto180 ml quadrupel
750 ml paddenstoel bouillon
200 gr bospaddestoel
40 gr Parmezaan
1 ui
1 teen knoflook
1 theelepel gedroogde basilicum
2 plakken schwarzwalder schinken
Klontje boter
Rucola
Benodigdheden
OvenRasp
Bereidingswijze
Zet alvast de bouillon op, die gaat warm bij de risotto.
We hoeven niet alle bouillon te gebruiken. Afhankelijk van het soort risotto kan de hoeveelheid bouillon verschillen.
Snij de ui en knoflook fijn en rasp alvast de parmezaan
Snij de bospaddestoelen in plakjes (met steel mag! Dat is heerlijk)
Pak een pan en laat een klein klontje boter smelten tot die pruttelt. Bak daarin de paddestoelen tot ze slinken.
Hou de paddestoelen apart, die gaan we later toevoegen aan de risotto.
Verwarm de over voor op 150 graden. Als die warm is leg de plakjes schwarzwalder op een bakpapier in de oven.
Met ongeveer 8-10 minuten zijn ze krokant. Maak hier een crumble van (als het afgekoeld is natuurlijk)
Bewaar dit tot we de borden gaan opmaken
Pak een (schone) pan en zet die op laag tot medium vuur en smelt een beetje boter totdat die mooi pruttelt.
Fruit de ui en knoflook tot de ui glazig is (niet bruin laten worden, dat geeft de verkeerde smaak).
Doe de risotto er bij en laat ook die, al omscheppend, glazig worden.
Maak het bier open en schenk het er in een keer bij. (Drink vooral de rest op want weggooien is een doodzonde!)
Af en toe roeren tot het bier bijna helemaal is opgenomen.
Schep een soeplepel bouillon bij de risotto en blijf dat herhalen totdat de risotto gaar is.
Zet het vuur uit. Roer een klontje boter, de basilicum en 25 tot 30 gram parmezaan (parmezaan is best wel zout, je kan er minder in doen) door de risotto.
Daarna voeg je de gebakken paddestoelen toe en roer je die er ook doorheen.
Laat de risotto nu een minuut of 5 met deksel staan.
Schep de risotto in het midden van het bord.
Strooi de crumble van schwarzwalder erop, de Parmezaan en maak het af met een mooi bosje rucola.
Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden! Cheers en eet smakelijk!
Serveertip
Hoe weet je of de risotto gaar is?
Van een van de chef koks van WT Urban Kitchen in Utrecht kreeg ik een enorm goede tip!
Knijp een rijstkorrel tussen duim en wijsvinger fijn (dat is wel heet maar wie lekker wilt eten moet pijn lijden)
Als er drie witte puntjes overblijven is de risotto perfect gegaard!
Tip! Maak de borden warm met een laagje kokend water en droog deze af vlak voor het opmaken. Zo blijft de risotto langer warm!
Deze risotto is uiteraard heerlijk met een quadrupel ernaast. Maar dat vult heel erg samen met de risotto.
Je kan er ook een mooi fris bier naast drinken met lichte citrustonen en/of kruidige tonen.