
In één van mijn oud recepten-plakboeken kwam ik het recept tegen van een familierecept "Pittig zoete Brabantse hachee". Het recept kwam uit een oude Tip Culinair. Het recpet trok me aan. De smaak was echt anders dan de hachee die ik normaal maak (volgens het recept van mijn moeder !). Het was ook weer eens leuk om een heel andere hachee te maken. En de "Brabantse" hachee smaakte heerlijk.
600 gram sukadelappen, in blokjes van 2 cm
Zout, peper
70 gram (room)boter
5 grote uien, in halve ringen
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 eetlepels bloem
1 pot runderfond (plm. 400 ml) of vleesbouillon van tablet
2 plakken ontbijtkoek, verkruimeld
1 eetlepel stroop of appelstroop
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 blaadje laurier (liefst verse)
½ theelepel djinten (komijn)
1 eetlepel witte natuurazijn
Stoofpan
Vlees kruiden met peper en zout.
Boter verhitten in een hapjespan. Zodra het schuim wegtrekt het vlees in gedeelten rondom bruin bakken. Vlees uit de pan halen en warm houden onder aluminiumfolie.
In het overgebleven vet de uien en knoflook lichtbruin bakken.
Vlees terug in de pan doen.
Bloem erover strooien en alles goed door elkaar mengen.
Runderfond of vleesbouillon van tablet warm maken en over het vleesmengsel schenken.
Verkruimelde ontbijtkoek, stroop of appelstroop, kruidnagelpoeder, laurier, komijn en azijn toevoegen. Alles goed door elkaar mengen. Even aan de kook brengen*** en dan op een lage warmtebron plm. 2 ½ tot 3 uur zachtjes laten stoven tot het vlees goed gaar is.
***Vanaf hier doe je alles in de slowcooker. Zet je slowooker op low en na 6 tot 6 ½ uur heb je een heerlijke malse hachee.
Lekker met aardappelpuree, gekookte aardappelen, rode kool, bietjes etc.
Tip Culinair januari 1997
pwiggers 26-11-2020
jeannine64 zegt op 26 november 2020 15:50:00 in mijn meldingen : We hebben er van genoten! Komt vaker op tafel.