Schouderkarbonade met gebakken uien in een lekkere pittige ketjapsaus
- Indonesisch, Bijgerecht
- 10-20 min.
Een lekkere sappig karbonade gaat er altijd wel in, maar deze in een lekkere pittige ketjapsaus is wel heel erg lekker. Wij hebben deze karbonade gegeten bij stamppot koolraap, maar ik stel me zo voor dat deze karbonade ook heel erg lekker is bij zuurkoolstamppot of boerenkoolstamppot en natuurlijk ook bij hutspot. Weer eens iets anders dan worst bij de stamppot.
Ingrediënten 2 recipe.people
2 eetlepels arachideolie of zonnebloemoliePeper, zout,
2 schouderkarbonaden
1 flinke ui, in halve ringen
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 theelepeltje sambal naar smaak
Sap van ½ citroen
4 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
1 theelepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel gembersiroop
Benodigdheden
koekenpanBereidingswijze
Zorg ervoor dat de karbonades voordat je gaat bakken op kamertemperatuur zijn.
Kruid het vlees met peper en zout.
Verhit de olie in de koekenpan en bak de karbonades op vrij hoge temperatuur rondom bruin
Haal het vlees uit de pan en hou apart.
Zet de warmtebron lager en bak in het overgebleven bakvet de uien en de knoflook lichtbruin. Bak de sambal 1 minuut mee.
Voeg de ketjap, citroensap, ½ dl water, basterdsuiker en gembersiroop toe. Breng de saus aan de kook.
Leg de karbonades in de saus en laat de karbonades in plm. 15 tot 20 minuten op een lage warmtebron lekker gaar worden. Af en toe omkeren.
Voeg eventueel nog wat water toe
Serveertip
In plaats van gembersiroop kun je ook 1 theelepel gemberpoeder = djahé toevoegen