Ajam suwar suwir Indisch kipstoofpotje voor hapjespan en slowcooker

  • Indisch, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Ajam suwar suwir Indisch kipstoofpotje voor hapjespan en slowcooker

    Ajam suwar suwir Indisch kipstoofpotje voor hapjespan en slowcooker

    Ajam suwar suwir Indisch kipstoofpotje voor hapjespan en slowcooker

  • Ajam suwar suwir Indisch kipstoofpotje voor hapjespan en slowcooker

    Ajam suwar suwir Indisch kipstoofpotje voor hapjespan en slowcooker

    Ajam suwar suwir Indisch kipstoofpotje voor hapjespan en slowcooker

Zwartzuur is een van oorsprong Indisch gerecht, dat traditioneel tijdens de kerstdagen gegeten werd met gekookte of gebakken aardappelen, groenten, peren en perziken op sap. Vele oudere Indische mensen kunnen zich de heerlijke smaak en geur herinneren. Helaas is het gerecht en de traditie in de vergetelheid geraakt, maar gezien het enthousiasme waarmee er over gesproken wordt een heerlijke traditie om weer in te voeren!
"Zwartzuur is het gerecht dat Tante Kiep elke kerst klaarmaakt, en volgens haar "is het traditie dat dit recept alleen van moeder op dochter overgaat'; anders wordt het bitter als gal." Uit het boek Zwartzuur van Anneloes Timmerije."
N.B. Deze tekst heb ik overgenomen van internet zie site bij "Leuke tips"
Ik heb de kip in de slowcooker gemaakt en toen het klaar was overgedaan in de hapjespan. Beide bereidingen staan beschreven in dit recept.
We vonden het heerlijk.
Mijn man dacht in eerste instantie dat het lekker gaar gestoofd rundvlees was.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
4 flinke kippendijtjes
Peper, zout, nootmuskaat
3 eetlepels roomboter
2 flinke uien, gesnipperd
½ theelepel kruidnagelpoeder
1 eetlepel suiker
1 theelepel kaneelpoeder
500 ml rode wijn
2 eetlepels ketjap manis (zoete)
1 eetlepel witte natuurazijn
Eventueel maïzena om te binden
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Slowcooker of hapjespan

Bereidingswijze

Kruid de stukken kip met peper, zout en nootmuskaat.
Verhit de boter in de pan en bak hierin de stukken kip aan beide zijden bruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
***Bak in het overgebleven vet de uien glazig.
Voeg het kruidnagelpoeder, suiker, kaneelpoeder, rode wijn, ketjap manis en azijn eraan toe en breng dit aan de kook. Laat heel even doorkoken.
Doe de kip erbij en laat de kip een paar uur lekker stoven.

Gebruik je de slowcooker dan kan de kip al direct na het bruin bakken in de slowcooker. Daarna voeg je het gekookte uienmengsel eraan toe.***
Zet de slowcooker op low en laat de kip plm. 4 tot 4 ½ uur lekker gaar worden in de slowcooker.
Wil je het geheel wat binden doe dat dan met een beetje maïzena.
Lekker met gekookte aardappelen of rijst, rode kool, sperziebonen, spruitjes.

Bron

Boek "Indische keukengeheimen. Recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry's" van Jeff Keasberry

Serveertip

Https://indischeambassade.nl/zwartzuur-een-indische-kersttraditie/

Wij hebben dit gegeten metgekookte aardappelen en sperziebonen.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar

Doorsturen

Home Recepten