Pittige Oostenrijkse Goulashsoep
- Oostenrijks, Soep
- > 120 min.
Ik had deze goulashsoep ook Huttensoep kunnen noemen want in Oostenrijkse berghutten is deze soep een topper en is niet alleen erg populair onder de wintersporters maar ook bij zomerse wandelaars staat deze soep hoog aangeschreven. Je hoeft dus vanaf nu niet meer speciaal naar een Oostenrijkse berghut om van deze soep te genieten maar je kunt hem nu voortaan ook makkelijk thuis zelf maken.
Goulashsoep is een gerecht met geschiedenis. Oorspronkelijk komt het uit Hongarije, maar nadat het land in de 14e eeuw in handen kwam van de Oostenrijkers, is het ook daar terecht gekomen. Er zijn veel variaties op de traditionele Goulashsoep. Vooral de kruiden zorgen voor de karakteristieke smaak. Laat nooit de karwij (kummel) weg want dit is essentieel voor de echte goulashsmaak
Ingrediënten 6 recipe.people
- 300 gram (runder)riblappen- 100 gram (gerookte)spekblokjes
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 rode paprika's in blokjes
- 3 vastkokende aardappels in blokjes
- rode peper, fijngehakt en zaadlijsten verwijderd (tenzij je van echt pittig houd)
- 1 el milde paprikapoeder
- 1 tl pittige paprikapoeder of cayennepeper
- 1 tl karwijzaad (kummel)
- 1 tl marjolein (marjoraan)
- 2 laurierblaadjes
- 2 runderbouillonblokjes
- 2 el (rode wijn)azijn
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 el boter (klont)
- 1 el olie (scheutje)
- 1 liter water (of iets meer)
- zout en peper naar smaak
- een flinke snee donker brood of een (kaiser)broodje voor erbij
- peterselie om mee te garneren
Bereidingswijze
- Snijd de riblappen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Zet een grote pan op middelhoog vuur. Smelt de boter en voeg 1 el olie toe. Kruid het vlees met zout en peper. Zodra de boter en olie heet genoeg zijn, bak je het vlees in porties goudbruin (niet garen). Het goudbruine korstje en de aanbaksels zorgen voor extra smaak. Schep ze uit de pan en zet het vlees apart.
- Bak in dezelfde pan de spekjes tot ze knapperig beginnen te worden. Voeg nu de ui, knoflook, chilipeper en paprika toe. Bak tot de groenten glazig zijn.
- Voeg nu de kruiden en tomatenpuree toe. Roer het geheel goed door en bak 1 à 2 minuten mee. Doe nu het vlees terug in de pan, en doe de tomatenblokjes, azijn, laurierblaadjes, bouillonblokjes en het water erbij.
- Zet de pan terug op de kleinste pit en draai het vuur laag. Laat alles 2 tot 3 uur zachtjes pruttelen. Check na 2 uur of het vlees zacht is en of de soep goed op smaak is. Voeg eventueel wat zout en peper toe. Is het vlees nog niet zacht genoeg? Laat de soep dan nog een uurtje pruttelen. Is dat wel het geval? Voeg dan de aardappelblokjes toe en kook deze nog een half uurtje mee of tot ze gaar zijn.
- Snipper wat peterselie fijn en strooi deze over de soep.
Bron
Enkele internetsites zoals: Indebergen/Snowplaza/skiinformatie in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd