Five spice chicken met gebakken rijst
- Koreaans, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Dit is een simpel recept voor een snelle eenpans -roekbakschotel met kip, rijst, groenten, komkommer en ei. Ideaal voor een doordeweekse dag wanneer je geen zin hebt om na je werk uitbreid te koken! De kip is gemarineerd in vijfkruidenpoeder, soja en agavesiroop of honing.
Ingrediënten 4 personen
Voor de marinade :6 el agavesiroop
4 el sojasaus (bij voorkeur lichte sojasaus)
2 tl vijfkruidenpoeder
zout en peper naar smaak
Rest van de ingrediënten :
300 gram rijst gekookt
600 gram kipfilet in blokjes
120 gram paksoi in reepjes
120 gram prei in dunne sprietjes
200 gram babymais gehalveerd
300 gram komkommer in reepjes
160 gram taugé
2 rode ui in halve ringen
8 teentjes knoflook in dunne plakjes
4 el sojasaus (bij voorkeur lichte sojasaus)
4 el agavesiroop
4 tl vijfkruidenpoeder
4 tl limoensap
zout en peper naar smaak
4 ei
Ter garnering
4 bosui in lange, dunne reepjes
100 gram pinda's geroosterd
Bereidingswijze
-Maak in een ondiepe schaal een mengsel van de ingrediënten die bij de ingrediëntenlijst onder 'marinade' staan vermeld en voeg de kip toe aan dit mengsel. Zorg ervoor dat alle kip bedekt is met de marinade.Laat 1 uur marineren.
-Kook vervolgens de rijst gaar volgens de verpakking
-Snijd ondertussen de prei in dunne sprietjes van zo'n 2,5 centimeter lang, de rode ui in halve ringen en de komkommer in reepjes.
-Halveer de babymais in de lengte (en halveer dikke stukken nogmaals in de lengte).
-Snijd de knoflook in dunne plakjes en snijd de paksoi klein. Ik houd bij de paksoi het groene blad altijd zoveel mogelijk gescheiden van de witte kern nadat ik ze heb gesneden, aangezien ik de witte kern eerder toevoeg aan gerechten dan de bladeren.
-Voeg wat neutrale olie aan een wok toe en bak de ui gedurende twee minuten op matig vuur. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog anderhalve minuut.
- Voeg dan de kipfilet toe en zet het vuur hoog. Roerbak de kip een minuutje of drie zodat de buitenkant een kleurtje begint te krijgen.
-Voeg de babymais, het witte gedeelte van de paksoi en de komkommer toe aan de pan. Bak deze ingrediënten een kleine twee minuten voordat je de prei en de bladeren van de paksoi toevoegt.
-Doe de taugé er na een minuutje bij. Hussel door elkaar en voeg de gekookte rijst toe.
-Voeg naar smaak nog wat sojasaus, agavesiroop/ honing, vijfkruidenpoeder en wat limoensap toe. Ik heb ongeveer een eetlepel lichte sojasaus, een klein eetlepeltje agavesiroop, een theelepel vijfkruidenpoeder en een theelepel limoensap toegevoegd.
-Voeg optioneel een ei toe aan het gerecht.
-Schuif de ingrediënten aan één kant van de wok, breek een ui open boven de ruimte die is ontstaan en wacht totdat de onderkant van het ei redelijk gaar is. Klap het ei vervolgens dubbel en roer het door de roerbakschotel heen.
-Serveer het gerecht eventueel met een bosuitje dat je in dunne sprietjes of schuin in ringen hebt gesneden en een handje geroosterde pinda's.
Bron
bas peeters - gewoon een foodblog -