Klassieke Zwitserse Kaasfondue
- Zwitsers, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Dit recept is het resultaat van jarenlang van alles proberen.
Ingrediënten 4 recipe.people
Ingrediënten 4 personen- 2 tenen knoflook
- 3 dl droge, witte wijn
- een paar drupjes citroensap
- optioneel een klein theelepeltje citroensap
- 500 gram geraspte Emmenthaler
- 250 gram geraspte Gruyere
- 250 gram geraspte Appenzeller
- een klein glaasje Kirsch
- een eetlepel maizena
- vers geraspte nootmuskaat
- peper
- stokbrood (zelf afbakken)
- 1 ciabatta (zelf afbakken)
- Katenspek 4 plakken van 1cm dik
- bakje kastanje champignons
- snufje bicarbonade poeder
Benodigdheden
Knoflook persHouten lepel
Kaas caquelon
Rechaud
Bereidingswijze
Snijd de Katenspek in reepjes van 1/2cm.
Snijd de kastanje champignons doormidden.
Knijp de tenen knoflook uit in de caquelon.
Giet de wijn er in en verhit dit op het fornuis, maar laat het niet aan de kook komen. Voeg nu een klein drupje citroensap toe (door de citroensap zal de kaas zich beter binden met de wijn).
Doe er beetje bij beetje de geraspte kaas bij en roer goed achtjes met een houten lepel.
Meng de maizena met de kirsch en maak daar een glad papje van.
Voeg dit papje toe en blijf roeren, roeren, roeren.
Voeg zelf geraspte nootmuskaat en peper toe.
Voeg tot slot het snufje bicarbonade poeder toe, dit maakt het mengsel wat minder machtig.
Zet de caquelon op het rechaud.
Serveertip
Het brood, de kastanje champignons en het katenspek in de kaas dopen en smullen maar.
Oh ja, diegene die als eerste brood, champignons of katenspek verliest in de caquelon moet de afwas doen!