Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

    Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

    Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

  • Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

    Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

    Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

  • Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

    Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

    Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

  • Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

    Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

    Gehaktballen in bruin bier en uiensaus

Grootmoeders gehaktballen in een volle hartige uiensaus met rundvleesfond en bruin bier.. Hoe Bourgondisch is dat?! De donkere dagen zijn weer aangevangen en dat doet me verlangen naar huiselijkheid en warme nostalgische gerechten. Zo fijn om dan een lekkere grote gehaktbal met saus en puree op je bordje te hebben. 

https://chivanne.nl/gehaktballen-in-bruin-bier-en-uiensaus/

Deel dit recept

Ingrediënten 6 recipe.people
gehaktballen

1000 gram half om half gehakt

2 eieren

80 gram paneermeel

2 theelepels fijne mosterd

¼ theelepel gemalen nootmuskaat

zout en peper



saus

500 gram gele uien (4 a 5)

350 ml kalfs- of rundvleesfond (1 pot)

300 ml bruin bier (1 flesje)

1/2 theelepel gemalen kruidnagel of 1 hele

50 gram roomboter

3 volle eetlepels bloem

1 eetlepel HP saus of Worcestersauce
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Meng de ingrediënten voor de gehaktballen en draai er gehaktballen van. Dicht de "lijnen" door er met je vinger langs te strijken en ze dus volledig egaal rond zijn. Met bakken openen die lijnen zich namelijk en kunnen er stukjes gehakt afbreken. Ik maakte grote gehaktballen en maakte er zes maar je kunt er makkelijk acht ballen mee maken of meer, afhankelijk van hoe groot je ze wilt hebben. Laat de ballen afgedekt in de koelkast een half uur opstijven (of 15 minuten in de vriezer).

Snijd de uien in halve ringen. Verhit de roomboter in een grote braadketel en bak de gehaktballen rondom bruin in 10 minuten. Draai ze elke minuut met behulp van 2 eetlepels. Haal de ballen uit de pan en leg ze op een bord. Bak nu de uien aan op middelmatig vuur, totdat ze zacht en glazig zijn. Voeg de bloem en knuidnagel toe en bak even mee.

Voeg de vleesfond, het bier en 1 eetlepel HP of Worcestersauce toe. Leg de gehaktballen erin, breng aan de kook en laat 45 minuten stoven op laag vuur, 30 minuten met en eventueel 15 minuten zonder deksel op de pan om de saus nog meer in te dikken. Draai ze af en toe eens om. Breng de saus na 45 minuten op smaak met peper en zout.

Serveertip

Lekker met mijn knolselderij-aardappel-puree.



Maak net zo'n grote portie als ik, ook al eet je met minder dan 6 personen en vries de ballen en saus in porties in. Even opwarmen in de magnetron en klaar! Warm je ze op in de pan, voeg dan een beetje water toe want de saus dikt dan nog verder in. Verwarm met deksel op de pan.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

chivanne avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten