1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Risotto
  5. GESTOOMDE KABELJAUW MET RISOTTO VAN GAMBA'S EN EEN PRALINE VAN GEROOKTE ZALM, KOMKOMMER EN TOMATEN

GESTOOMDE KABELJAUW MET RISOTTO VAN GAMBA'S EN EEN PRALINE VAN GEROOKTE ZALM, KOMKOMMER EN TOMATEN

  • Belgisch, Feestmaaltijd
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 30-10-2020

Ingrediënten 4 personen


Voor de kabeljauw :
2 kabeljauwhaasjes
100 ml droge witte wijn
1 teentje look
een takje laurier
peper
zout

Voor de risotto :

200 g Arborio-rijst
wat boter
2 teentjes look
1 l water
4 grote tomaten
4 sjalotten
150 ml droge witte wijn
50 g parmezaan
50 g mascarpone
peper
zout
8 gamba's

Voor de praline van gerookte zalm en komkommer :

4 sneden gerookte zalm
1 komkommer
1 Boursin-kaas (vb met look en fijne kruiden)
1 bosje verse dille
1 groene appel (vb Granny Smith)
peper
zout

Voor de tomaten :

8 pruimtomaatjes
2 teentjes look
wat boter
verse laurierblaadjes
peper
zout

Voor de decoratie : optioneel

4 takjes verse dille


Verder heb je nodig


Aluminiumfolie
huishoudfolie


GESTOOMDE KABELJAUW MET RISOTTO VAN GAMBA'S EN EEN PRALINE VAN GEROOKTE ZALM, KOMKOMMER EN TOMATEN
GESTOOMDE KABELJAUW MET RISOTTO VAN GAMBA'S EN EEN PRALINE VAN GEROOKTE ZALM, KOMKOMMER EN TOMATEN

Feestelijk lekkeren onnoemelijk lekker en zelf makkelijk te bereiden  deze unieke risotto van gamba 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Gestoomde kabeljauw :

-Snij de kabeljauw in vier gelijke porties. Leg de 4 stukken in een ovenschaal en besprenkel met de 100 ml witte wijn, het versnipperde teentje look, peper en zout en leg er ten slotte het takje laurier over.
-Dek de schaal af met zilverpapier en plaats een 20-tal minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Praline van gerookte zalm en komkommer :

-Snij de appel en de komkommer in fijne brunoise (in dobbelsteentjes met een grootte van max. 5 mm).
-Hak de dille fijn en meng dit samen met de Boursin onder de blokjes appel en komkommer.
-Maak van de 4 sneden gerookte zalm mooie vierkanten en leg elk vierkant op een vel huishoudfolie. Zorg ervoor dat de vershoudfolie een pak groter is dan je plak zalm zodat je het straks heel gemakkelijk kan samenbinden tot een praline.
-Beleg elk stukje zalm met het mengsel van appel en komkommer en draai het vel vershoudfolie strak samen als een pralinepapiertje.
-Laat nog eventjes opstijven in de koelkast tot je de borden dresseert.
-Duw de praline vlak voor het dresseren uit de folie.

In de oven gedroogde pruimtomaatjes :

-Halveer de tomaatjes en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met wat vloeibare boter , peper en zout.
-Versnipper de look over de tomaten en leg er een takje laurier bij. Plaats de schotel een 3-tal uur in een voorverwarmde oven op 100°C.

Risotto met gamba's :

-Maak de gamba's schoon: verwijder de schalen en het darmkanaal. Spoel de gamba's onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Bewaar de gamba's in een schaaltje.
-Snij de tomaten, 2 teentjes look en 2 sjalotten zeer grof.
-Stoof de gambaschalen in een kookpot, samen met de grof gehakte tomaten, sjalotten en look. Voeg de witte wijn toe en laat goed doorkoken.
-Mix het geheel in een blender en passeer het door een zeer fijne zeef zodat ook de kleinste stukjes van de gambaschalen achterblijven. Dit vocht wordt de basis van je risotto.
-Hak de overige twee sjalotjes zeer fijn.

-Verhit wat boter in een grote pan en stoof de sjalotjes. Voeg de rijst toe als de sjalotjes glazig worden.
-Zet het vuur wat lager en stoof de rijst aan tot deze aan de randen doorzichtig wordt.
-Voeg dan beetje bij beetje het tomaten-gambavocht toe. Roer regelmatig door de risotto. Als het vocht opraakt voor je risotto klaar is, kun je altijd gewoon water toevoegen. De risotto is klaar wanneer de rijst langs buiten zacht is en van binnen al dente. Proef van de rijst en breng op smaak met peper en zout.
-Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en de mascarpone toe om de risotto lekker smeuïg te maken.

-Bak voor het dresseren de gamba's kort aan in een braadpan met wat boter en meng de gebakken gamba's vervolgens onder de risotto.

Bordschikking :
-Kies het best een diep bord.
-Schep de risotto als eerste laagje op het bord. Leg daarop een portie gestoomde kabeljauw.
-Plaats er de zalmpraline op.
-Werk het bord af met enkele pruimtomaatjes en een takje dille op de praline.

Bron

Solo- Jeroen Meus



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top