1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes

Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes

  • Nederlands, Ovenschotel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 28-10-2020

Ingrediënten 4 personen


700 gram krieltjes, voorgekookt
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram kastanjechampignons, plakjes
1 prei, gesnipperd
1 appel, geschild zonder klokhuis in kleine blokjes
500 gram zuurkool
1 laurierblaadje
1 flinke theelepel karwijzaad (optioneel)
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel gekneusde jeneverbessen
50 ml witte wijn of bouillon (van blokje)
100 ml crème fraîche
Plm. 150 gram achterham in reepjes
75 gram geraspte belegen kaas
20 gram roomboter


Verder heb je nodig


Pan voor de krieltjes
hapjespan of grote koekenpan
ovenschotel


Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes
Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes
Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes
Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes
Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes
Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes
Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes
Romige zuurkoolschotel met champignons, prei, appel, ham en krieltjes
Lekkere romige zuurkool (door de crème fraîche.) met hamreepjes, champignons en prei
Lekkere romige zuurkool (door de crème fraîche.) met hamreepjes, champignons en prei

Zuurkoolschotel met voorgekookte krieltjes in plaats van aardappelpuree. Weer eens iets anders. Ook door de hamreepjes, prei en champignons. Minder vet dan met spekreepjes en rookworst. We vonden dit een heerlijke zuurkoolschotel. De tweede dag was het nog lekkerder. 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Gebruik je verse krieltjes: Met de schil gaar koken. Schil verwijderen en grote krieltjes kleiner snijden. (Gebruik je voorgekookte krieltjes dan zou ik die ook heel even voorkoken).

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Olie verhitten in koekenpan of hapjespan. Champignons hierin lichtbruin bakken. Prei en appel toevoegen en 2 minuten meebakken.
Zuurkool toevoegen en plm. 5 minuten meebakken.
Roer nu plm. 50 ml witte wijn of bouillon (van blokje) door de zuurkool. Laurierblad, karwijzaad en jeneverbessen toevoegen. Alles aan de kook brengen en plm. 10 minuten zachtjes laten sudderen.
Ham-reepjes en crème fraîche door de zuurkool roeren.
Zuurkool proeven en eventueel op smaak maken met versgemalen peper.
Zuurkoolmengsel in de ovenschaal doen.
Krieltjes erover verdelen.
Geraspte kaas over de krieltjes strooien.
Boter in kleine vlokjes erover verdelen.
De zuurkoolschotel in het midden van de oven plm. 30 tot 35 minuten bakken tot kaas is gesmolten en de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Serveertip

In plaats van witte wijn of bouillon door de zuurkool, kun jeook appelsap gebruiken.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top