Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Iers, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 24-10-2020
  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

    Irish Colcannon van Yvette van Boven

Yvette groeide op in Ierland en op 31 oktober met Halloween maakte haar moeder altijd Colcannon klaar. Het is een authentiek en traditioneel gerecht waar een gouden ring, een muntje, en een vingerhoed of een knoop in moet worden "verstopt". Degene die de ring vind gaat trouwen, het muntje betekent rijkdom en vinder van de vingerhoed of knoop zal vrijgezel blijven.
Deze stamppot smaakt natuurlijk niet alleen met Halloween, en omdat ik zuinig op mijn tanden ben heb ik het zonder deze attributen klaargemaakt. Mocht je het toch leuk vinden om deze traditie in stand te houden pak de ring, munt en knoop/vingerhoed dan in plasticfolie en schep ze door de stamppot.
Bij dit gerecht horen eigenlijk (Ierse) worstjes maar ook met Irish-stew is het ook een prima combi.

TIP: Deze heerlijke stamppot is eventueel nog uit te breiden met gerookte (katen)spek reepjes,  (pittige) kaas of een handvol (cashew)noten. Het is dan natuurlijk niet meer een echt authentiek recept maar is wel lekker om eens een keertje af te wisselen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 500 savooie kool (groene kool) of boerenkool
- 1 kg aardappels, geschild
- 2-3 preien
- 150 tot 200 ml melk of room
- nootmuskaat
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 100 gram boter
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Verwijder de harde stukken van de kool, snijd de kool fijn en kook het in gezouten water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
- Laat de kool goed uitlekken.
- Kook ondertussen de aardappels gaar.
- Snijd de prei in ringen, was ze goed en stoof ze een minuut of 7 in de melk of room.
- Smelt de roomboter in een pannetje.
- Giet de aardappels af, stamp ze fijn, schenk de gekookte prei en melk erbij - niet alle melk tegelijk! Soms blijkt dat niet nodig.
- Giet alvast een beetje van de gesmolten boter bij de stamppot.
- Schep de kool door de puree en breng de stamppot op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Dien colcannon op met een kuiltje in het midden voor de jus. Geef de gesmolten boter in een kannetje erbij.

Bron

Yvette van Boven

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 12-11-2020

Hoi Laura, ik had hier ook de originele versie gemaakt en met succes (ook zonder toevoeging van de attributen ;) ) Maar alle eer hier gaat natuurlijk naar Yvette van Boven :) Bedankt voor je reactie en groetjes van Wilmie _O_

ArualB avatar
ArualB 11-11-2020

Vandaag gemaakt. Hoewel ik spekjes ed erg lekker vind door stamppot wilde ik voor de eerste keer de authentieke versie (wel zonder de attributen 😉) proberen. Was van te voren bang dat het wat saai zou zijn maar de smaak verraste me! Was heerlijk!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten