1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Ierse keuken
  5. Irish Colcannon van Yvette van Boven

Irish Colcannon van Yvette van Boven

  • Iers, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 25-10-2020

Ingrediënten 4 personen


- 500 savooie kool (groene kool) of boerenkool
- 1 kg aardappels, geschild
- 2-3 preien
- 150 tot 200 ml melk of room
- nootmuskaat
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 100 gram boter



Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven
Irish Colcannon van Yvette van Boven

Yvette groeide op in Ierland en op 31 oktober met Halloween maakte haar moeder altijd Colcannon klaar. Het is een authentiek en traditioneel gerecht waar een gouden ring, een muntje, en een vingerhoed of een knoop in moet worden "verstopt". Degene die de ring vind gaat trouwen, het muntje betekent rijkdom en vinder van de vingerhoed of knoop zal vrijgezel blijven.
Deze stamppot smaakt natuurlijk niet alleen met Halloween, en omdat ik zuinig op mijn tanden ben heb ik het zonder deze attributen klaargemaakt. Mocht je het toch leuk vinden om deze traditie in stand te houden pak de ring, munt en knoop/vingerhoed dan in plasticfolie en schep ze door de stamppot.
Bij dit gerecht horen eigenlijk (Ierse) worstjes maar ook met Irish-stew is het ook een prima combi.

TIP: Deze heerlijke stamppot is eventueel nog uit te breiden met gerookte (katen)spek reepjes,  (pittige) kaas of een handvol (cashew)noten. Het is dan natuurlijk niet meer een echt authentiek recept maar is wel lekker om eens een keertje af te wisselen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Verwijder de harde stukken van de kool, snijd de kool fijn en kook het in gezouten water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
- Laat de kool goed uitlekken.
- Kook ondertussen de aardappels gaar.
- Snijd de prei in ringen, was ze goed en stoof ze een minuut of 7 in de melk of room.
- Smelt de roomboter in een pannetje.
- Giet de aardappels af, stamp ze fijn, schenk de gekookte prei en melk erbij - niet alle melk tegelijk! Soms blijkt dat niet nodig.
- Giet alvast een beetje van de gesmolten boter bij de stamppot.
- Schep de kool door de puree en breng de stamppot op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Dien colcannon op met een kuiltje in het midden voor de jus. Geef de gesmolten boter in een kannetje erbij.

Bron

Yvette van Boven



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top