1. Home
  2. Recepten
  3. Thaise keuken
  4. Tom Kha Kai soep, Thaise kokossoep met kip uit de slowcooker

Tom Kha Kai soep, Thaise kokossoep met kip uit de slowcooker

  • Thais, Soep
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 11-10-2020

Ingrediënten 4 personen


900 gram kipdijfilet
l liter water
1 blikje koksmelk
1 blok santen
4 sereh stengels
10 plakjes laos van 1/2 cm
10 limoenblaadjes (diepvries toko)
2 kippen bouillonblokjes
1/2 tl dahjé (gemberpoeder)
1/4 tl laospoeder
4 eetlepels palmsuiker (of gula djawa)
4 el vissaus
scheutje citroensap (hoort eigenlijk limoensap te zijn)
1 bakje kastanje champignons/ oesterzwammen/ shii-takes of combi
3 rode pepertjes zonder zaadjes (eigenlijk 4-6)

evt een beetje allesbinder, maizena of aardappel zetmeel



Tom Kha Kai soep
Tom Kha Kai soep

In de sauna Thaise kokossoep gehad met kip, zo lekker, dat wilde ik zelf ook graag maken.
na wat inlezen van verschillende recepten, het meeste aangehouden van Smaakmenutie.
Ik zag pas op het laatst dat het maar voor 2 personen, nou dan verdubbeli k het toch.
Maar niet alles in huis, du aangepast /vervangen met wat ik had. Ook wilde ik het in de slowcooker bereiden dus moest er ook minder vocht in, altijd spannend en uitproberen maar het resultaat is echt TOP!

 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Kook 1 liter water, doe het gekookte water, 2 kippenbouillon in de slowcooker. snij of knip ondertussen de kipdijfilet in stukjes en voeg de stukjes kip toe bij de bouillon roer het door.

snij ondertussen de kastanjechampignons in plakjes, snij een stukje laos in 10 plakjes van 1/2 cm
kneus de sereh stengels door er met de platte kant van het mes een klap er op te geven of gebruik zoals ik de stamper van de vijzel en snijd de stengel in 3 stukken.

rol de pepertjes over het werkblad met lichte druk, snij de pepertjes in de lengte open en verwijder de zaadjes en snij in stukjes, of als je van pittig houd, dan snij je de pepertjes in stukjes
voeg nu het blikje koksmelk, de santen, de limoenblaadjes, stukjes laos, sereh, vissaus, scheutje citroen of limoensap, palmsuiker, dahjé, champignons, laospoeder toe aan de soep, roer door en laat je soep 3,5 uur op low trekken.

De sereh stengel, laos plakjes en de limoenblaadjes kun je ook in een kruidenbol doen

bind de saus eventueel met wat aardappelzetmeel of een ander bindmiddel

Serveertip

Vega variant; vervang de kippenbouillon(blokjes) door groente bouillon(poeder/blokjes). voeg extra oesterzwammen/shii-takes en tofu/ rijstnoodles toe


Makkelijk sereh stengels kneuzen, tik met de stamper van je vijzel of de sereh stengel

De soep kun je ook in de pan maken , dan is de verhouding water anders (200-300 ml water minder.
en 2 blikjes kokosmelk ipv van 1 en een blok santen

ik heb de limoen voor citroensap vervangen omdat ik dit in huis had. limoen maakt de soep minder pittig.

mijn pepertjes waren niet zo pittig en ik had er maar 3 gebruikt, zonder pitjes, dit kun je met sambal saus altijd pittiger maken

je kunt alle ingrediënten tegelijk toevoegen, ik heb het in etappes gedaan, wat klaar was ging in de cooker

ook heb ik de soep iets gebonden, maar iets minder water kan ook.

je hoort de soep te serveren met de limoenblaadjes, sereh stengels en laos schijven te serveren. ik vond het een gedoe, opletten wat je in je mond stopt , ook omdat de sereh stengels hun blaadjes loslieten. ik heb ze na afloop uit de overgebleven soep gevist. Volgende keer doe ik de kruiden in mijn kruidenbol, dan kan ik het zo uitvissen



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van YvonneR65


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van YvonneR65
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top