1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Multi-culturele keuken
  5. Augurken inmaken in zoetzuur

Augurken inmaken in zoetzuur

  • Multi-cultureel, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 06-10-2020

Ingrediënten 1 personen


- 1 kilo augurken (als je grote exemplaren hebt kun je ze overlangs in vieren of in plakjes snijden)
- 5 el zout
- 1 sjalot, 1 teen knoflook, 10 zwarte peperkorrels, 1 tl zwart mosterdzaad, 1 tl wit mosterdzaad, 1 tl gedroogde dragon, 1 tl gedroogde dille
- 200 gram (riet)suiker
- 500 ml (natuur)azijn
- 500 ml water



Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur
Augurken inmaken in zoetzuur

Ik zag op de markt zakken met augurken liggen en besloot om er een mee te nemen om er augurken in het zoetzuur mee maken. Vroeger was het een noodzaak om op deze manier een wintervoorraad aan te leggen, tegenwoordig zijn het vaak alleen de mensen die een eigen moestuin hebben. Een moestuin heb ik allang niet meer maar ik vind het nog altijd een leuk werkje om te doen en bovendien is het een mooi gezicht in de kelder al die potten met jam, chutney's en andere heerlijkheden.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Boen de augurkjes goed schoon en snijd het steeltje eraf. Snijd grote exemplaren overlangs in vieren of in plakjes.
- Meng in een schaal de augurkjes goed met het zout en zet dit 24 uur op een donkere en koele plaats weg. (Koelkast).
- Spoel de augurkjes de dag erna heel goed zodat het zout weg is.
- Breng het water aan de kook met de azijn, de suiker en de kruiden. Voeg als dit kookt de augurkjes toe. Breng het geheel weer aan de kook en laat 10-15 minuten doorkoken.
- Maak intussen de potjes en deksels goed schoon: gebruik potjes van bijvoorbeeld appelmoes of jam, het moeten glazen potten zijn met een metalen schroefdeksel. Breng water aan de kook en giet het kokende water in pot en deksel en laat staan tot de kooktijd voor de augurkjes voorbij is.
- Giet dan het kokende water uit de pot en deksel en vul de nog hete potten direct met het kokendhete augurkenmengsel in zoetzure azijn, vul tot één centimeter onder de rand. Sluit de pot goed af en zet direct ondersteboven op een theedoek tot ze zijn afgekoeld. Als ze zijn afgekoeld zullen de potten vacuüm zijn en kun je ze wel 3 tot 6 maanden bewaren.
- Als je er augurkjes uit wilt eten moet je bedenken dat er geen conserveringsmiddelen in zitten, bewaar de geopende pot in de koelkast en maak op binnen een week of 2. Als je een augurk pakt gebruik dan altijd een schoon vorkje.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top