1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Franse keuken
  5. Aardappelgratin
  6. Aardappelgratin (Gratin dauphinoise)

Aardappelgratin (Gratin dauphinoise)

  • Frans, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 14-09-2020

Ingrediënten 4 personen


1KG (geschild) Vast kokende aardappelen
1 Kipbouillon blokje
1 Groentebouillon blokje
200ML Slagroom
100ML Creme Fraiche
300ML Volle melk
10Gram Boter
3 Teentjes knoflook
2-3 Laurierbladen
200Gram Gegratineerde Emmentaler kaas
1 Theelepel nootmuskaat
1 Theelepel thijm
Peper
Zout


Verder heb je nodig


Middelgrote pan
Kleine pan
Knoflookpers
Ovenschaal


Aardappel Gratin

Aardappel Gratin met Creme Fraiche en room

Aardappel Gratin met Creme Fraiche en room
Aardappelgratin (Gratin dauphinoise)
Aardappelgratin (Gratin dauphinoise)

De aardappel moet toch wel de meest diverse en geacepteerde groente zijn in ons dagelijkse leven. Het recept komt voor het grootste gedeelte van mijn oma, echter naar eigen smaak geperfectioneerd en geoptimaliseerd met commentaar van de eters door de jaren heen. 

Perfect bijgerecht naast een goed stuk vlees en echte hollandse groente zoals boontjes of erwten. 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voorbereiden: Schil de aardappelen en snijd in dunne schijfjes (denk aan dik gesneden kaas plakjes). Verwijder de knoflook van de schil. Verwam de oven voor op 180 graden (geen hetelucht).

Aardappelen samen met de bouillonblokjes en zout naar smaak in een pan met net genoeg water dat ze onder staan. Aan de kook brengen en 6 minuten laten koken. Aardappelen afgieten in een vergiet en de aardappelschijfjes goed laten uitlekken en uitspreiden (Anders blijven ze doorgaren als ze in het vergiet op elkaar gepakt zijn).

Melk, slagroom en creme fraiche samen met peper, zout, nootmuskaat, geperste knoflook, thijm en laurierbladen op een milde temperatuur aan de kook brengen. Als er aan de rand bubbeltjes verschijnen, van de warmtebron verwijderen en een beetje laten afkoelen. Zeef het roommengsel zodat het een egale massa is, vrij van de knoflook, thijm en laurierbladen. Ik doe dit het liefst als ik het mengsel rechtstreeks over de aardapelen verdeel, i.p.v. in een nieuwe kom te zeven.

Vet een ovenschaal in met wat boter of olie en strooi wat van de kaas op de bodem. Daaroverheen een laag aardappelschijfjes, peper, kaas en de roomsaus. Herhaal tot alle aardappelschijfjes zijn opgedeeld in lagen. Zorg dat je voldoende kaas en room overhoud voor de top laag. Verdeel de boter in kleine klontjes over de ovenschaal. Zet daarna in de oven voor circa 45-60 minuten. De gratin is klaar als de bovenkant licht bruin verkleurd en krokant begint te worden. Als de gratin uit de oven is, circa 5-10 minuten laten staan zodat het overgebleven vocht intrekt en je de gratin makkelijk kan aansnijden. Daarna meteen opdienen.

Serveertip

Persoonlijk doe ik een volle lepel milde mosterd (zonder zaadjes) bij de roomsaus en laat het meekoken. Dit geeft voor mij net die extra smaak en ik kan je garanderen dat de mosterdsmaak of pittigheid niet overheerst, maar ieder zijn eigen voorkeur.

Fleur het gerecht op met verse bieslook. Ook heerlijk om als meer complete maaltijd neer te zetten met spekreepjes, ui en champignons die je voorbakt en bij het samenstellen van de ovenschotel in de lagen erbij stopt.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van PaulEhv


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van PaulEhv
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top