
1/2 pond Basmatirijst
2 el olie
2 el Ketjap Manis
1 Ui
1 Prei
4 el hamblokjes
2 Teentjes knoflook
1 Spaanse peper
1 tl Selderijblad
1 tl Djahe
1 tl Ketoembar
1 tl Laos
1 tl Sereh
1/2 tl Trassi
Wok, Knoflookpers
Basis nasi goreng recept, prima uit te breiden met extra vlees, groenten of kruiden.
Voorbereiding:
Kook ruim van te voren de basmati rijst. Deze moet afgekoeld zijn voor het bakken.
Prei schoonmaken en in dunne ringen snijden. Snipper de ui en spaanse peper. Pers alvast de twee knoflook tenen uit. Bak omelet stukjes uit twee eieren.
Bereiding:
Doe de olie in de wok op hoog vuur. Hierin de ui, knoflook en spaanse peper aanzetten. Bak nu 1 minuut de prei mee. Zet het vuur laag en voeg de kruiden, behalve de Selderij hieraan toe.Even roeren en dan het vuur iets hoger en voeg dan de ketjap en ham toe. Even doorroeren en dan de rijst per flinke schep toevoegen en opbakken voor je de volgende schep toegevoegd. Goed mengen. Halverwege de omelet reepjes toevoegen. Als laatste de selderij.
Serveren met vleesgerechten als Kipsaté, Smoor, Rendang.
praaphorst 23-09-2020
Met kip:
Neem twee mooie kipfilets en halveer ze in dikte. Kruid de 4 lappen met peper en zout aan beide kanten. Maak in een schaaltje een marinade van 2 el ketjap manis en 1 el ketjap asin, scheutje gembersiroop. Snij de gekruide kiplapjes in blokjes. Minimaal 2 uur marineren. Schep de kipblokjes in een zeef en laat ze uitlekken. Zet de kipblokjes in een schaal licht in de bloem. Verhit 4 el olie in een wok en roerbak de kipstukjes lekker bruin. Laten uitlekken op een bord papier voordat je ze aan de nasi goreng als laatste toevoegt.