Italiaans-Spaanse Pastasaus met gehaktballetjes
- Italiaans, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op 07-09-2020
Pastasaus met zeer verrassende gehaktballetjes, zachte smaken met een lekkere pit.
Ingrediënten 4 personen
Pastasaus:Flinke scheut olijfolie
8 smaakvolle trostomaten ( ongeveer 800gr)
3 Tenen knoflook
3 Spaanse rode pepers
Gehakte steeltjes van een vers bosje basilicum
Scheutje rode wijnazijn
1/2 tl zee-zout
1/2 el gekneusde peperkorrels
Gehaktballetjes:
Pond rundergehakt
1 Groot ei
2 Spaanse rode pepers
3 Tenen knoflook
1/4 vers geraspte Nootmuskaat
Geraspte schil van één citroen
Handje geraspte Parmezaanse kaas
1/2 tl Zeezout
1 tl zwarte peper
Snufje kaneel
Pasta:
400gr Pasta naar keuze
Klontje roomboter
De basilicum blaadjes
Benodigdheden
Stoofpan met deksel, wok, rasp, vijzel.Bereidingswijze
Mise en place (voorbereiding):
Pel de tomaten en snij ze in stukjes. Pel en hak de knoflook fijn (niet persen). Rasp in een schaaltje het gele gedeelte van de citroenschil (het wit is bitter, met aandacht raspen). Rasp de nootmuskaat. Hak twee van de Spaanse pepers fijn, snij de andere drie voor de pastasaus open. Haal de blaadjes van het bosje basilicum en hak de steeltjes fijn. Snipper alvast de blaadjes in stukjes. Kneus de peperkorrels in de vijzel.
Kruid het gehakt met het ei en alle andere ingrediënten. Draai hier balletjes van ongeveer 10-12 gram van, even een klusje zo rond 50 balletjes draaien. Leg de balletjes op een bord in de koeling.
Fruit op een laag vuur de knoflook, basilicum steeltjes en Spaanse peper in een flink scheut olijfolie. Voeg de tomaten, zout, gekneusde peper en rode wijnazijn toe. Roer goed door. Half uurtje tegen de kook aan op laag vuur laten staan.
Roerbak dan de gehaktballetjes in de wok met een beetje olijfolie zodat ze mooi gelijkmatig bruin worden. Verwijder de opgesneden Spaanse pepers uit de pastasaus, proef of deze op smaak is (eventueel nog wat zout of peper erbij) en voeg de gehaktballetjes toe. Laat de pastasaus nog een kwartiertje op een laag vuur laten staan.
Bereid de pasta a dente. Indien de saus wat dik is, bewaar een beetje van het kookvocht tijdens het afgieten. Voeg dit toe aan de pastasaus. Doe de boter en de helft van de basilicumblaadjes bij de pastasaus en roer de pasta en de saus door elkaar.
Serveer met nog wat basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas erop.
Bron
Kookboek " Kook met Jamie" van Jamie Oliver
Serveertip
Mijn favoriete pasta hierbij is in drieën gebroken volkoren spaghetti.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties