1. Home
  2. Recepten
  3. Italiaanse keuken
  4. Courgettespread met schapenkaas voor op brood of toast

Courgettespread met schapenkaas voor op brood of toast

  • Italiaans, Vegetarisch
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 30-08-2020

Ingrediënten 4 personen


- Een stuk van ongeveer 250 gram groene, gele of zwarte courgette (let op: hiermee bedoel ik dus geen aubergine, maar een courgetteras met een haast egaal donkergroene kleur)
- 100 gram amandelschaafsel
- 3-4 teentjes knoflook
- ±150 gram Italiaanse (half)harde schapen (of geiten)kaas zoals pecorino toscane; ik gebruikte zelf de halfharde schapenkaas met chilivlokjes, rucola en olijfjes erin van de Lidl Italiaanse Week. Geen gepekelde kaas zoals feta gebruiken, die vind ik net te zout.
- 5-7 gram gedroogde Italiaanse keukenkruiden
- 2 gram karwijzaad (kümmel)
- 1 kleine Spaanse peper
- flinke snuf sel de mer
- 150 ml olijfolie extra vierge
- Een kneepje vloeibare margarine voor koken en (roer)bakken


Verder heb je nodig


Koekenpan, scherp mesje, staafmixer met behoorlijk vermogen en iets om de spread in te bewaren, zoals een tupperware bakje of bijvoorbeeld een goed afgewassen literemmertje van de Griekse yoghurt.


Ik zocht specifiek naar een recept om een stuk courgette mee te verwerken tot een (vegetarische) spread voor op brood. Ik herinnerde me in de verste verte een recept met broccoli, kaas en noten en dacht dat het met courgette ook wel lekker zou zijn. Uiteindelijk vond ik hier stomtoevallig een recept dat heel dicht in de buurt komt van wat ik mij herinnerde. Behalve de verse basilicum had ik alles ook heel toevallig in huis, maar niet in precies de goede hoeveelheden. Dus ik besloot te schipperen en dat leverde een heerlijk resultaat op wat ik graag met jullie deel. Ik ben op zich een overtuigd vleeseter, maar voor zoiets heerlijks vegetarisch mag je me ook zeker wakker maken! Bovendien, het idee is ook dat we, door af en toe een maaltje zonder vlees (te koken en) eten, misschien wat bijdragen aan het welzijn van dier en milieu.

Het recept is 100% vegetarisch als de gebruikte kaas geen dierlijk stremsel bevat. Dit recept is in principe ook kippenei eiwit-, koemelk-, gluten- en sojavrij, maar ik druk je op het hart dat je het goed controleert als je je kaas kiest en overige ingrediënten koopt. De noten zijn essentieel in dit recept, maak dit niet als je allergisch bent.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- snijd de courgette in kleine blokjes.
- doe hetzelfde met de kaas.
- pel de knoflook en snijd ieder teentje in twee, hooguit drie stukjes (lekker makkelijk).
- snijd de peper in dikke ringetjes, als je lef hebt doe je niet moeilijk en laat je de pitjes er in.
- verhit de margarine en fruit de knoflook, Spaanse peper en courgettestukjes tot ze zo'n beetje gaar en licht gebruind zijn.
- voeg de kruiden toe en schep om.
- doe nu de amandelschaafsel erbij, schep voortdurend om tot ook die een beetje is verkleurd.
- stort het geheel , dat je eerst een beetje laat afkoelen, in je yoghurtemmertje en schenk er de olie bij.
- voeg nu de kaasblokjes toe en pureer het met de staafmixer op de hoogste stand; pulseer bij voorkeur. Dit zou gezien de hoeveelheid maximaal 1-2 minuten moeten duren.
- de puree, de spread of hoe je het ook noemt is meteen heerlijk, dus eet smakelijk.

Het blijft - afhankelijk van de houdbaarheidsdatum van de gebruikte kaas - meestal ongeveer een goede week lekker, maar als je dik smeert zoals ik gaat het sneller op.

Serveertip

- recept kan ook goed gemaakt worden met patissons (zie foto), die houden qua smaak en structuur het midden tussen pompoen en courgette. Verwerk op dezelfde manier, mogelijk moet wel de baktijd in de koekenpan iets verlengd worden, maar controleer dat af en toe even.

- lekker met donker volkorenbrood, Turkse lavash, pide of pita's, Italiaanse piadine, toast, crackers, stokbrood of wraps. Graag dik smeren, dan is 't het lekkerst, maar dat is mijn mening, haha!
- Je kunt je broodproduct ook dunner besmeren en dan - als je echt niet zonder vlees kunt - plakjes kipfilet, rookvlees, rosbief, casselerrib of rauwe ham erop leggen.
- lekker als dipsaus bij zoute koekjes of naturel tortillachips (geen nacho cheese) of rauwkost zoals komkommer, wortel, paprika.
- het kan ook gebruikt worden als sausje voor bij de barbecue of een grillschotel (varken, kip, kalkoen, rund, lam, kalf), maar ik zeg het nogmaals, als vleesliefhebber, dat je het vlees niet mist als je het hier niet bij serveert.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jobvink1


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jobvink1
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top