1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Varkens niertjes met mosterd-champignonsaus

Varkens niertjes met mosterd-champignonsaus

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 25-08-2020

Ingrediënten 4 personen


Circa 500 gram varkensniertjes
50 gr. boter
200 gr. champignons of gemengde paddenstoelen
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
1,25 dl. room (crème fraîche of slagroom)
0.75 dl. kalfsfond
1 dl. witte wijn
1 flinke eetlepel grove mosterd
peper en zout naar smaak
eventueel: wat fijngehakte peterselie



Varkens niertjes met mosterd-champignonsaus
Varkens niertjes met mosterd-champignonsaus
Varkens niertjes met mosterd-champignonsaus
Varkens niertjes met mosterd-champignonsaus

In Frankrijk zie je ze in Bistrots gelukkig nog wel eens op de kaart staan: niertjes. Ja, je hoort het goed, ik zeg €gelukkig'. Niertjes hebben een geprononceerde smaak, die je ook hebt wanneer je wild eet bijvoorbeeld. Natuurlijk, daar moet je van houden, maar zo is het met alles. Ze hebben nóg iets: ze zijn zo lekker om in te bijten. Ze veren in het begin even mee en dan €. snap!, bijt je er lekker door heen. Een beetje zoals bij inktvisringen. Roep nu niet meteen van bah, orgaanvlees lust ik niet! Dat is psychisch. Je wil niet weten wat er in sommige kroketten, frikandellen en ander industrieel vlees zit. Dit is tenminste delicatessen-vlees, mits je het natuurlijk bij een goede slager koopt.Enig nadeel: ja, het vergt wat voorbereiding. Ze moeten weken en schoongemaakt worden. Ook het sausje vraagt wat aandacht. Maar het resultaat is heerlijk.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Laat de niertjes minstens 3 uur (een hele nacht mag ook) weken in koud water met een 1/2 tl. zout en een eetlepel wijnazijn. Spoel de niertjes af en snijdt ze in stukjes.
-zie bij de tips hoe je het beste de niertjes kuist

-Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
-Snipper de sjalotjes fijn.
- Doe ongeveer 2/3 van de boter in een koekenpan en bak de sjalotjes op half hoog vuur totdat ze glazig zijn (een paar minuten).
-Zet het vuur hoger en voeg nu de paddenstoelen toe.
-Knijp ook het teentje knoflook uit boven de pan en bak dat nog even mee.
-Zet het vuur uit en kieper de inhoud van de pan in een schaal.

-Verhit nu de rest van de boter in dezelfde koekenpan op hoog vuur en bak de niertjes, terwijl je ze steeds omhusselt.
-Kieper de gare niertjes bij de paddenstoelen en zet de pan weer terug op het vuur.
-Laat het vuur redelijk hoog.
-Nu roer je de mosterd met een spatel over de bodem van de koekenpan en giet de wijn erover.
-Dat gaat flink sissen! Laat het op hoog vuur, terwijl je af en toe blijft roeren, inkoken. Voeg nu ook de fond en de room toe en laat de saus inkoken.

-Zet het vuur nu wat zachter en voeg de niertjes en champignons toe. Breng op smaak met peper en zout en strooi er op het laatst eventueel nog wat peterselie over.
-Niertjes met mosterd-champignonsaus smaken lekker met rijst of aardappelpuree

Serveertip

TIP : Niertjes schoon maken

-Niertjes worden soms verkocht zoals op de hierboven getoonde afbeelding, maar soms met nog iets wittigs er omheen. Dat is het niervet. Een zeer geliefd stukje vet in de Engelse keuken: ze stoppen het vet in hun Pies en zelfs in hun Christmaspudding.

-Verwijder het niervet, maar gooi het niet weg. Je kunt het zelfs €" nadat je het hebt laten weken met de rest van de niertjes €" in stukjes hakken en invriezen.
-Doe de niertjes in ruim water met een schep zout en een eetlepel witte wijnazijn. Laat minstens een uur zo staan, maar een hele nacht mag ook. Schrik niet dat het vlees er dan bleek uit komt.
-Spoel de niertjes af met royaal koud water en snijd dan de niertjes los van het stuk wit dat je in het midden ziet.
--Dat gaat het gemakkelijkste met een ietwat flexibel aardappelschilmesje. Je volgt daarbij de natuurlijke inkepingen in de niertjes. Dat is even een klusje, omdat je het harde stuk van de kern goed moet los snijden en eventueel nog van de losse stukjes extra af moet snijden.

Bron

Lekker tafelen



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top