Ajam Paniki met kousenband
- Indisch, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
1 van de favorieten van mijn indische buurman. Wij hebben het hier samen gemaakt en ik heb zijn recept genoteerd. Alle eer naar de buurman voor het recept. De basis is van een pakje boemboe. De rest is eigen aanvulling.
De buurman gebruikt het liefste kipstukken van de turk. Ik ben meer van de filet. Filet moet wat langer sudderen voor het mals is.
Voor het gemak hebben wij vers ingevroren kousenband gebruikt van de turk in plaats van de verse.
Bereidingswijze
1.
- Was de kip en kook in 1,5 liter water. Het kookwater gaan we later weer gebruiken.
2.
- Kook de eieren hard
3. SNIJDEN
- De ui, knoflook, en tomaat klein en dun snijden
4. BOEMBOE
- Fruit de ui in een goede scheut olie voor zeker 10 minuten. Als deze te droog word dan meer olie toevoegen.
- Voeg de tomaat toe en fruit tot het een papje is.
- Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut
- Daarna de boemboe, sambal en de verkruimelde bouillon blokjes toevoegen.
- Bak 2 minuten.
- Voeg als laatste de kokosmelk toe.
5. SAUS
- Leg de kip alvast even apart.
- Begin langzaam met het toevoegen van het kookvocht aan de boemboe. Voeg toe tot een mooie saus.
Bij mij was dat ongeveer 2,5 soeplepel
6.
- Pluk of snij de kip naar stukken die je graag wilt. Voeg deze dan toe aan de saus.
7.
- Pel de gekookte eieren en voeg deze heel toe aan de saus.
8. NA 10 MINUTEN
- Spoel de kousenband schoon en voeg deze ook toe aan de saus of kook ze apart voor de juiste bite en voeg ze later toe.
9.
- Laat alles op klein vuur sudderen tot dat de kip mals is, de kousenband gaar is en de ajam paniki de juiste dikte heeft. Word het te dik? Voeg dan steeds weer een lepel kookvocht toe.
Serveertip
- Eet met rijst, sambal, kroepoek en tempeh
- Voeg in de laatste 10 minuten 2, in grove stukken gesneden, rode uien toe