1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Aziatische keuken
  5. Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.

Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.

  • Aziatisch, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 09-07-2020

Ingrediënten 4 personen


4 schouderkarbonades van 150 g
boter
peper en zout
3 uien, in halve ringen gesneden
3 tenen knoflook, schoongemaakt en in grovere stukjes
3 cm geschilde vers geraspte gember
100 ml ketjap manis
1 eetlepel sambal oelek ( of minder)
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 theelepel kentjoer of gemberpoeder (verkrijgbaar bij de toko of Turkse winkel)
2 biologische citroenen van 1 citroen het sap en rasp. De andere in partjes
150 g spekblokjes, uitgebakken in een droge koekenpan en uitgelekt op keukenpapier
175 g sojaboontjes


Verder heb je nodig


Pan, slow cooker of Römertopf, oven, snijplank en mes


Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.

Klaar uit de oven

Klaar uit de oven
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.

Klaar voor de oven

Klaar voor de oven
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.

Alle ingrediënten

Alle ingrediënten
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.

Karbonades aanbakken.

Karbonades aanbakken.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.

Uien en knoflook fruiten.

Uien en knoflook fruiten.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.
Oosterse karbonadestoof uit de Römertopf met sojaboontjes en citroen.

Sojaboontjes en citroen toegevoegd.

Sojaboontjes en citroen toegevoegd.

Zo af en toe kom ik een recept tegen, dat in de Römertopf klaargemaakt kan worden. Een slowcooker bezit ik ( nog) niet, maar de werking van de Römertopf en de slow cooker is nagenoeg hetzelfde. De Römertopf is wat kwetsbaarder en je hebt er de oven bij nodig. Deze schotel van aardewerk moet zich met water volzuigen en gevuld in een koude oven geplaatst. Ik heb deze al vanaf ongeveer 1980 met veel plezier en gemak  in het gebruik en is gelukkig  nog nooit gebarsten.
Dit recept , dat ik vond op de site van de Keurslager, sprak mij wel aan en ik mag wel  zeggen.... we hebben gesmuld

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

VOORBEREIDING

Roer ketjap, sambal, citroensap en rasp, gemberpoeder en vers geraspte gember en de basterdsuiker door elkaar .

ZET DE RÖMERTOPF VOOR GEBRUIK RUIM EEN HALF UUR GEHEEL ONDER WATER.

Bestrooi de karbonades met wat zout en peper en bak ze om en om aan beide kanten in gesmolten boter mooi lichtbruin .
Smoor in dezelfde pan de halve uiringen en de knoflook ook in enkele minuten licht bruin.

Leg de karbonades op de bodem van de Römertopf . Schep de ui en de knoflook op de karbonades en giet er de marinade over.
Schep daarop de uitgebakken spekjes.

Plaats dan de KOUDE schotel met het deksel in een KOUDE oven. Stel dan pas
de temperatuur van de oven in op 160 graden.

Een koude schaal zal beter het vocht opnemen. Bovendien gaan vitaminen en voedingsstoffen op deze manier niet verloren en is aanbakken niet mogelijk, omdat het binnen de römertopf niet heter wordt dan waterdamp. En de schotel kan niet knappen.

Laat het vlees 2 uur in het midden van de oven garen. Voeg na 1 1/2 uur aan gaartijd de sojaboontjes en de in partjes gesneden tweede citroen toe.

Serveer dit gerecht met rijst of mie en eventueel wat salade.

Serveertip

Lekker met wat zoetzuur van atjar, komkommer of zilveruitjes

Bron

Keurslager eigen tekst en foto's



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Keukensloofje47
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top