Provençaalse uienpizza met bladerdeeg Pissaladière
- Frans, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Deze pizza is afkomstig uit het zuiden van Frankrijk. Vooral in Nice wordt deze Pissaladière veel gegeten. Meestal als lunch of voorgerecht. Wij hebben dit als hoofdgerecht gegeven met een kopje soep vooraf en een salade erbij. Heerlijk als je van uit, ansjovis en olijven houdt.
Er zijn van deze uientaart heel veel variaties op internet. Ik heb er - zoals gewoonlijk - weer een beetje mijn eigen draai aan gegeven.
Ingrediënten 3 recipe.people
6 plakjes bladerdeeg (diepvries)600 gram uien, gepeld in dunne halve ringen gesneden
3 kleine blikjes ansjovis à 45 gram
zwarte olijven (bijvoorbeeld Kalamata)
2 flinke eetlepels kappertjes (uitgelekt)
1 eetlepel Provençaalse kruiden
2 eetlepels olijfolie
Peper, zout
Benodigdheden
bakpapierbakplaat
koekenpan
Bereidingswijze
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de uien op een lage warmtebron plm. 30 minuten tot ze zacht maar niet echt bruin zijn.
Kruid de uien met peper, zout en de Provençaalse kruiden.
Laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220 graden, boven- en onder-warmte.
Ontdooi de plakjes bladerdeeg.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Plak de plakjes bladerdeeg aan elkaar.
Verdeel de gebakken uien over het ontdooide bladerdeeg.
Verdeel de ansjovis, olijven en de kappertjes over de uientaart. (zie foto)
Bak de uientaart op de 2e richel onderin de op 220 graden voorverwarmde oven in plm. 25 tot 30 minuten goudbruin.
Serveertip
Kan ook met deeg voor hartige taart.
In plaats van ansjovis kun je ook tonijn gebruiken.