Nederlandse bloemkoolschotel met aardappelschijfjes en hamkaassaus

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 04-07-2020
  • Nederlandse bloemkoolschotel met aardappelschijfjes en hamkaassaus

    Nederlandse bloemkoolschotel met aardappelschijfjes en hamkaassaus

    Nederlandse bloemkoolschotel met aardappelschijfjes en hamkaassaus

Gemakkelijke, maar wel erg lekkere ovenschotel met bloemkool, aardappelschijfjes en een ham-kaassaus. Lekker gegratineerd in de oven.
De ovenschotel kun je 's morgens voorbereiden en `s avonds eten.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Voor 2 personen
400 gram bloemkoolroosjes
Kruidenbouillontablet of groentebouillontablet
350 gram aardappelen, geschild in schijfjes
Zout, peper, nootmuskaat
70 gram geraspte pittige kaas
25 gram boter
25 gram bloem
3 dl melk
1 losgeklopt ei
100 gram gekookte ham, in reepjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan voor de bloemkool en de aardappelschijfjes
steelpan
ovenschaal
vergiet

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warmte.

Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in water met een kruidenbouillontablet. Laat de bloemkool goed uitlekken in een vergiet.
Kook de aardappelplakjes in plm. 5 tot 7 minuten gaar in water met zout. Laat ook de aardappelplakjes uitlekken in een vergiet.
(Om sneller klaar te zijn kun je ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken, maar zelf gekookte zijn veel lekkerder).
Ham-kaassaus:
Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even laten garen. Melk beetje voor beetje toevoegen tot een dikke saus ontstaat. Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Pas op met zout, want de ham en de kaas kunnen ook zout zijn.
Voeg vervolgens de geraspte kaas eraan toe. Als de kaas is gesmolten voeg je de ham-reepjes en het losgeklopte ei toe. Alles goed doorroeren. Saus van de warmtebron halen.. Even proeven en misschien nog wat kruiden toevoegen?

Meng de aardappelschijfjes met de bloemkoolroosjes door elkaar in een ovenschaal.
Verdeel de ham-kaassaus over het geheel en strooi je eventueel nog een beetje geraspte kaas over de ovenschotel.
Zet de ovenschotel plm. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Serveertip

Je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes en schoongemaakt bloemkoolroosjes uit de supermarkt gebruiken. Dan ben je wel heel snel klaar.
Lekker met een salade erbij.

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 28-07-2020

Blij te horen Margrit dat de bloemkoolschotel jullie zo goed heeft gesmaakt. Dank je wel voor je lieve reactie.

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 25-07-2020

Lieve Petra, Begin van deze week deze schotel gemaakt. Heerlijk, wij hebben er beiden van gesmuld. Vandaag hebben we de 2de helft opgewarmd en ik moet zeggen hij was NOG lekkerder. Heel hartelijik bedankt voor dit recept ik kan het iedereen aanbevelen. Lieve groetjes ... Margrit

pwiggers avatar
pwiggers 08-07-2020

Lieve Margrit, veel veel succes met deze lekkere bloemkoolschotel. Ik dacht de schotel voor twee dagen te hebben gemaakt, maar we vonden het zo lekker dat we alles in één keer hebben opgegeten. Groetjes van Petra

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 07-07-2020

Lieve Petra, ik zag dit recept van jou op FB ziet er heerlijk uit. Ik heb het in mijn kookboek gezet en ga het spoedig eens maken. Zal je wel wat laten weten. Bedankt, groetyjes .... Margrit

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten