1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Griekse keuken
  5. Spanakopita

Spanakopita

  • Grieks, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 27-06-2020

Ingrediënten 4 personen


1 pak filodeeg van 225 gram, ontdooid in de koelkast

800 gram diepvriesspinazie, ontdooid in een pannetje

1 rode ui

2 teentjes knoflook

2 theelepels gedroogde oregano

1 snufje nootmuskaat

3 eieren

20 gram pijnboompitten

200 gram feta kaas

50 gram roomboter

optioneel: 1 handjevol verse dille, geplukt of 1 theelepel gedroogde dille

1 theelepel zwarte of witte sesamzaadjes

peper en zout

olijfolie


Verder heb je nodig


Kwastje, bakpapier en springvorm van 24 cm


Spanakopita

https://chivanne.nl/spanakopita/

https://chivanne.nl/spanakopita/
Spanakopita
Spanakopita
Spanakopita
Spanakopita

Een heerlijke knapperige Griekse taart! Je kunt hem als bijgerecht serveren samen met wat worstjes of een stukje vis, om er een complete maaltijd van te maken!

https://chivanne.nl/spanakopita/

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven naar 200 graden hete lucht. Laat de roomboter in een steelpannetje smelten. Zet het vuur uit als de boter gesmolten is.

Giet het vocht af van de ontdooide spinazie. Zet het pannetje op en laat het vocht terwijl je geregeld roert, verdampen. Dit duurt wel een minuut of 10.

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan goudbruin. Klop in een grote kom 3 eieren los met 1 theelepel gedroogde oregano, een snufje nootmuskaat, de geplukte dille en peper en zout. Snijd de feta in kleine blokjes en voeg toe.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op laag vuur aan. Voeg toe aan de spinazie. Haal de pan van het vuur als het vocht verdampt is. Eventueel kun je het mengsel door een zeef duwen mocht het nog te nat zijn.

Bestrijk de helft van de deegvellen met een kwastje met de gesmolten roomboter. Leg ze overlappend in een cirkel een stukje over de rand in de springvorm. Geeft niet als ze een beetje gescheurd zijn.

Meng het spinaziemengsel door het ei en verdeel gelijkmatig over de springvorm. Vouw het overhangende deeg naar binnen. Bestrijk nu de rest van de vellen met boter en leg ze in de losjes in de springvorm. Vouw de randen wat naar binnen.

Bestrijk de bovenkant met de resterende boter en strooi er een theelepel sesamzaadjes overheen. Bak de taart in 30 minuten tijd goudbruin. Laat hem een paar minuten afkoelen voor je hem aansnijdt.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van chivanne


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van chivanne
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top