1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Joegoslavische keuken
  5. Kajmak

Kajmak

  • Joegoslavisch, Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-06-2020

Ingrediënten 4 personen


-Melk ( Als het kan van die hele dikke, romige, verse, rauwe melk, van de boer) Als je die niet kunt krijgen neem je gewoon volle melk uit een fles, of desnoods dan maar weer uit een pak.
-Room
-zout

VERHOUDING : twee delen melk, een deel room. en een flinke theelepel zout.



Kajmak
Kajmak

Servische klassieker , die ze gebruiken als broodbeleg, vleesbeleg, kookroom........

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Breng de melk in een pannetje aan de kook.
-Draai het vuur dan op de allerlaagste stand, liefst met zo'n plaatje eronder, en laat het anderhalf uur heel, heel, heel zachtjes pruttelen. De melk mag absoluut niet aanbranden, ook niet heel eventjes per ongeluk een heel klein beetje.
-Na anderhalf tot twee uur draai je het vuur uit. Vooral niet roeren.
-Laat het in alle rust afkoelen ! Echt: kom er niet aan. Roer er niet in, pruts er niet aan, ga niet met die pan lopen schudden of hannesen, hoe groot de verleiding ook is. Doe het niet.

-Het beste kun je het een hele nacht laten staan. Niet afdekken. Als je daar geen geduld voor hebt, wacht dan in ieder geval tot het echt helemaal is afgekoeld.
-Nu schep je de room eraf want dat wordt je kajmak.

-Doe het in een plastic bakje dat je luchtdicht kunt afsluiten. Roer het met een vork los en doe er wat zout door. -doe je het deksel erop en zet het in de koelkast.
-Laten fermenteren. Een paar uur zeker, maar beter een paar dagen.

Serveertip

Kajmak kun je in de koelkast zeker 4 weken bewaren

Bron

Ajvar



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top