Shakshuka met gehakt en een eitje of 2.....
- Marokkaans, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op 16-06-2020
Deze kruidige saus of RATJETOE , want dat is de betekenis van SHAKSHUKA is een diner gerecht en er is zels gehakt aan toegevoegd . Shakshuka wordt veelal als ontbijt of lunch geserveerd en zijn dan soms vegetarisch.Het was de bedoeling om dit gerecht in de Cadac buiten te maken. Helaas gooide een omslag in het weer roet in het eten ( En dat vinden we allebei niet lekker :) ) dus moest ik helaas noodgedwongen op het fornuis binnen deze maaltijd bereiden.
Maar dat deed gelukkig niets af aan de smaak :)
Turks brood of Challe had ik niet voorhanden, maar lekker stevig brood is uiteraard ook prima.
Bovendien heb ik oregano gebruikt in plaats van
za'atar en heb ik qua hoeveelheden het recept aanzienlijk aangepast, want ik ben er inmiddels achter, dat de mannen van SmaakMenutie stevige eters zijn :) Tussen haakjes staat de aanpassing.
Ingrediënten 2 personen
4-5 rijpe tomaten in grove stukken ( 4)1 gele paprika in halve reepjes ( de heren namen 3 stuks in totaal)
1 rode paprika in halve reepjes
300 gram runder of gemengd gehakt ( 200)
4 eitjes
2 blaadjes laurier
1 ui of 2 sjalotten in dunne ringen
3 tl Za'atar ( oregano)
2 tl harissa
1 tl gedroogde tijm
2 tl gerookt paprikapoeder
2 el bruine suiker
peterselie of koriander gesnipperd ter garnering
Benodigdheden
pan, snijplank, mes en dekselBereidingswijze
Bak het gehakt rul in een droge koekenpan. Voeg de ui ringen of sjalot ringen toe en het gerookt paprikapoeder, een snufje zout en wat peper en bak dit geheel al omscheppend 2 à 3 minuten mee.
Voeg nu de za'atar en de harissa toe. Zet het vuur lager en bak even een minuutje omscheppend mee.
Dan mogen de gele en rode paprika reepjes , tijm en bruine basterdsuiker worden toegevoegd.
Laat dit geheel op een zacht vuurtje circa 10 minuten omscheppend bakken.
Als laatste worden de gesneden tomaten, laurier en tijm toegevoegd. Dit geheel mag nog circa 15 minuten pruttelen totdat alle tomaten geheel uit elkaar zijn gevallen tot een dikke saus. Mocht het geheel wat te droog worden voeg dan een beetje water toe. Schep het geheel geregeld even door.
Maak 4 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje een eitje. Laat de eitjes in circa 10 minuutjes zachtjes stollen met de deksel op de pan.
Voeg voor een fris zuurtje wat sumak of een likje citroensap toe. ( Optioneel )
Serveer met Challe of Turks brood.
Bron
SmaakMenutie eigen tekst en foto's en recept aangepast
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties