Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Oostenrijks, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

Tartaarsaus wordt van origine met mayonaise gemaakt en lijkt op remoulade en is een koude saus.  Ik maakte er een botersaus van, met kappertjes, cornichons en peterselie. Zo'n eenvoudig scholletje krijgt een forse oppepper door deze warme  tartaarsaus. Een dagelijks gerecht , dat echt snel klaar is, omdat je de saus gerust al op voorhand kunt maken :)

Dan alleen even de spinazie laten slinken en de krieltjes stomen. Heb je geen stoomoven ? Zet dan een pan water op het vuur met een vergiet of zeef erin. Breng het water aan de kook met de krieltjes in de zeef en de deksel op de pan. Laat de krieltjes in 10-15 minuten gaar stomen. Prik met een mesje om de gaarheid te testen. Dit is afhankelijk van de dikte.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 recipe.people
Scholfilet met tartaarsaus

2 scholfilet circa 100 gram per stuk
2 el bloem of maizena
peper en zout

300 gram panklare spinazie
250 gram krieltjes

Voor de tartaarsaus

40 gr ongezouten roomboter
1 el cornichons in kleine stukjes
1 el kappertjes
2 el bladpeterselie gesnipperd
50 ml kippenbouillon van een blokje( stukje)
50 ml droge witte wijn
2 sjalotjes gesnipperd
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan, snijplank, mes, steelpan

Bereidingswijze

Maak eerst de tartaarsaus

Smelt 20 gram roomboter in een steelpannetje en voeg de gesnipperde sjalotjes toe. Laat in circa 10 op een zacht vuurtje minuutjes zacht worden.
Voeg de kippenbouillon en de wijn toe en laat op een zacht vuurtje tot de helft inkoken.

Dan mogen de kappertjes, cornichon snippertjes en de rest van de boter erbij.

De saus is nu klaar en straks hoeft deze alleen opgewarmd te worden en de peterselie erdoor geroerd.


Tijd om de krieltjes te stomen. Was ze en snijd ze in gelijke stukken en stoom ze in de stoomoven gaar.

Laat de spinazie slinken en breng de groente op smaak op jouw manier.

Dep de scholfilets droog en strooi er peper en zout naar smaak over. Bestrooi de filets met bloem of maizena.

Smelt wat roomboter in een koekenpan en bak de scholfiletjes in 1 minuut aan elke kant bruin en krokant.

Warm de tartaar saus op.

Leg de spinazie op het bord. daarop het scholletje met de tartaarsaus en serveer met de gestoomde krieltjes.



Bron

Gezien bij Culy.nl eigen tekst en foto's.

Serveertip

In plaats van schol kun je natuurlijk ook voor een andere witvis gaan. Denk aan griet, harder of wijting. Maar een stukje kabeljauw is ook altijd goed.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Keukensloofje47 avatar

Doorsturen

Home Recepten