Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Oostenrijks, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 09-06-2020
  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

  • Scholfilet  met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

    Scholfilet met warme tartaarsaus, gestoomde kriel en verse spinazie.

Tartaarsaus wordt van origine met mayonaise gemaakt en lijkt op remoulade en is een koude saus.  Ik maakte er een botersaus van, met kappertjes, cornichons en peterselie. Zo'n eenvoudig scholletje krijgt een forse oppepper door deze warme  tartaarsaus. Een dagelijks gerecht , dat echt snel klaar is, omdat je de saus gerust al op voorhand kunt maken :)

Dan alleen even de spinazie laten slinken en de krieltjes stomen. Heb je geen stoomoven ? Zet dan een pan water op het vuur met een vergiet of zeef erin. Breng het water aan de kook met de krieltjes in de zeef en de deksel op de pan. Laat de krieltjes in 10-15 minuten gaar stomen. Prik met een mesje om de gaarheid te testen. Dit is afhankelijk van de dikte.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
Scholfilet met tartaarsaus

2 scholfilet circa 100 gram per stuk
2 el bloem of maizena
peper en zout

300 gram panklare spinazie
250 gram krieltjes

Voor de tartaarsaus

40 gr ongezouten roomboter
1 el cornichons in kleine stukjes
1 el kappertjes
2 el bladpeterselie gesnipperd
50 ml kippenbouillon van een blokje( stukje)
50 ml droge witte wijn
2 sjalotjes gesnipperd
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan, snijplank, mes, steelpan

Bereidingswijze

Maak eerst de tartaarsaus

Smelt 20 gram roomboter in een steelpannetje en voeg de gesnipperde sjalotjes toe. Laat in circa 10 op een zacht vuurtje minuutjes zacht worden.
Voeg de kippenbouillon en de wijn toe en laat op een zacht vuurtje tot de helft inkoken.

Dan mogen de kappertjes, cornichon snippertjes en de rest van de boter erbij.

De saus is nu klaar en straks hoeft deze alleen opgewarmd te worden en de peterselie erdoor geroerd.


Tijd om de krieltjes te stomen. Was ze en snijd ze in gelijke stukken en stoom ze in de stoomoven gaar.

Laat de spinazie slinken en breng de groente op smaak op jouw manier.

Dep de scholfilets droog en strooi er peper en zout naar smaak over. Bestrooi de filets met bloem of maizena.

Smelt wat roomboter in een koekenpan en bak de scholfiletjes in 1 minuut aan elke kant bruin en krokant.

Warm de tartaar saus op.

Leg de spinazie op het bord. daarop het scholletje met de tartaarsaus en serveer met de gestoomde krieltjes.



Bron

Gezien bij Culy.nl eigen tekst en foto's.

Serveertip

In plaats van schol kun je natuurlijk ook voor een andere witvis gaan. Denk aan griet, harder of wijting. Maar een stukje kabeljauw is ook altijd goed.

Laatste reacties

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47 17-07-2020

Bedank voor plaatsen van je foto. Groetjes Lidy.

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47 17-07-2020

Hoi Jos dank je wel Fijn dat je nog eens genoten hebt. Dank voor je reactie en een mooi weekend. Groetjes Lidy.

professoroud avatar
professoroud 17-07-2020

Vandaag nog eens je lekkere saus gemaakt!

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47 13-06-2020

Wat fijn dat de warme tartaarsaus in de smaak groen is. Kan gebruikt worden bij andere soorten witvis. Dank je wel voor je reactie en het plaatsen in 2 kookboeken. Groetjes Lidy en een fijn weekend .

professoroud avatar
professoroud 13-06-2020

Nou deze vrijdag visdag werd het een simpele Pangasius filet die ik nog in de vriezer had en daarbij heb ik jouw warme tartaarsaus gemaakt en die is heerlijk; dus slechts een deel van je recept gebruikt maar vast het lekkerste. Ik heb het recept dus ook in 2 kookboeken opgeslagen Vis en Sauzen :) Bedankt!

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47 11-06-2020

Dank je wel voor het meenemen. Wij hebben ervan gesmuld. Ik hoor het graag. Groetjes Lidy

professoroud avatar
professoroud 11-06-2020

Lijkt me heerlijk; misschien iets voor vrijdag visdag :)

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten