MOUSAKA

  • Grieks, Ovenschotel
  • 0-10 min.
  • MOUSAKA

    MOUSAKA

    MOUSAKA

De topper van mijn zusje in Griekenland, maar het is dan ook een authentiek Grieks recept van haar schoonfamilie uit Kato Garouna.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
1 kg aubergines

1 kg gehakt

500 g uien

1,5 kg vastkokende aardappelen

olijfolie

1 tl kaneel

0,5 tl kruidnagel

0,5 tl nootmuskaat

1 tl peper

3 blaadjes laurier

2 grote bouillonblokjes

5 eieren (het eiwit

flinke lepel tomatenpuree of ketchup

paneermeelVoor de bechamelsaus:

5 eieren (het eigeel)

5 el meel

1 l melk

75 gr boter

200 g geraspte kaas

paneermeel
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 640,82 kcal
Koolhydraten 45,54 g
Eiwitten 39,21 g
Vetten 32,00 g
Benodigdheden
Een groot bakblik.

Voorbereiding

1. De aubergines in redelijk dunne plakken snijden, helemaal inzouten en zeker twee uur laten intrekken.

2. De aubergines goed afspoelen en afdrogen (dat gaat heel makkelijk in de centrifuge van de wasmachine). Als ze droog zijn, moeten ze gefrituurd worden en daarna even opzijgelegd worden.

3. Aardappels schillen in in 15 minuten nog net niet gaarkoken. Vervolgens af laten koelen, in plakken snijden en opzij zetten.

Bereidingswijze

1. Uien schillen en zo fijn mogelijk snijden. In de olijfolie aanbakken en daarna het gehakt erbij doen, samen met de bouillonblokjes, peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en laurier. Vervolgens de tomatenpuree of ketchup erbij en rustig laten indikken.

2. Spilts de 5 eieren. Het eigeel leg je apart voor de bechamelsaus. De eiwitten worden stijfgeklopt en door het gehaktmengsel gespateld.

3. Groot (Grieks) bakblik helemaal met olijfolie insmeren en de bodem bedekken met plakken aardappel. Strooi hierover wat paneermeel en zout. Vervolgens een laag aubergines, dan een laag gehakt, dan weer aubergines: net zolang tot alles op is. Over de bovenste laag weer wat paneermeel.

4. Verwarm de over voor op 250 graden.


5. Bechamelsaus:
Smelt in een grote pan de boter en voeg er het meel aan toe tot er een papje ontstaat. Voeg in kleine beetjes, onder voortdurend roeren de melk toe, samen met het bouillonblokje en eventueel wat peper. Roer net zo lang tot er een dikke homogene massa is ontstaan zonder klonten (dit gaat heel goed met de mixer, met de pan op het vuur). Zet het vuur uit en roer er vervolgens de geraspte kaas doorheen. Daarna de 5 eigelen.6. Giet de bechamelsaus over de moussaka, bedek alles goed en bestrooi hem met paneelmeer en wat klontjes boter.

7. Zet de moussaka in de oven en laat hem 3 kwartier staan. Als de bechamelsaus te donker wordt, leg er dan een laag aluminiumfolie overheen, met de glimmende kant naar onder.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

nanka avatar
nanka

Doorsturen

Home Recepten