MOUSAKA

  • Grieks, Ovenschotel
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 21-07-1999
  • MOUSAKA

    MOUSAKA

    MOUSAKA

De topper van mijn zusje in Griekenland, maar het is dan ook een authentiek Grieks recept van haar schoonfamilie uit Kato Garouna.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
1 kg aubergines

1 kg gehakt

500 g uien

1,5 kg vastkokende aardappelen

olijfolie

1 tl kaneel

0,5 tl kruidnagel

0,5 tl nootmuskaat

1 tl peper

3 blaadjes laurier

2 grote bouillonblokjes

5 eieren (het eiwit

flinke lepel tomatenpuree of ketchup

paneermeel



Voor de bechamelsaus:

5 eieren (het eigeel)

5 el meel

1 l melk

75 gr boter

200 g geraspte kaas

paneermeel
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een groot bakblik.

Voorbereiding

1. De aubergines in redelijk dunne plakken snijden, helemaal inzouten en zeker twee uur laten intrekken.

2. De aubergines goed afspoelen en afdrogen (dat gaat heel makkelijk in de centrifuge van de wasmachine). Als ze droog zijn, moeten ze gefrituurd worden en daarna even opzijgelegd worden.

3. Aardappels schillen in in 15 minuten nog net niet gaarkoken. Vervolgens af laten koelen, in plakken snijden en opzij zetten.

Bereidingswijze

1. Uien schillen en zo fijn mogelijk snijden. In de olijfolie aanbakken en daarna het gehakt erbij doen, samen met de bouillonblokjes, peper, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en laurier. Vervolgens de tomatenpuree of ketchup erbij en rustig laten indikken.

2. Spilts de 5 eieren. Het eigeel leg je apart voor de bechamelsaus. De eiwitten worden stijfgeklopt en door het gehaktmengsel gespateld.

3. Groot (Grieks) bakblik helemaal met olijfolie insmeren en de bodem bedekken met plakken aardappel. Strooi hierover wat paneermeel en zout. Vervolgens een laag aubergines, dan een laag gehakt, dan weer aubergines: net zolang tot alles op is. Over de bovenste laag weer wat paneermeel.

4. Verwarm de over voor op 250 graden.


5. Bechamelsaus:
Smelt in een grote pan de boter en voeg er het meel aan toe tot er een papje ontstaat. Voeg in kleine beetjes, onder voortdurend roeren de melk toe, samen met het bouillonblokje en eventueel wat peper. Roer net zo lang tot er een dikke homogene massa is ontstaan zonder klonten (dit gaat heel goed met de mixer, met de pan op het vuur). Zet het vuur uit en roer er vervolgens de geraspte kaas doorheen. Daarna de 5 eigelen.



6. Giet de bechamelsaus over de moussaka, bedek alles goed en bestrooi hem met paneelmeer en wat klontjes boter.

7. Zet de moussaka in de oven en laat hem 3 kwartier staan. Als de bechamelsaus te donker wordt, leg er dan een laag aluminiumfolie overheen, met de glimmende kant naar onder.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

FrankJPSanders avatar
FrankJPSanders 18-05-2020

Perfect recept! Zelf snijd ik de aubergine over de lengte in plakken van 1 cm dik en die 'droog' ik dan direct in de heteluchtoven bij 150C. Verder niets op aan te merken dan complimenten én de tweede dag nog lekkerder.

manon_ten_Hagen avatar
manon_ten_Hagen 04-11-2015

even een vraagje, kan je dit ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren?

caroca avatar
caroca 10-06-2015

In de wasmachine?

Aliedw avatar
Aliedw 09-06-2015

Dit is echt heerlijk, super recept!

bezemsteeltje avatar
bezemsteeltje 18-10-2009

Hoi.Neem dit recept van je mee.Bedankt,Lut.

jimmypap avatar
jimmypap 24-06-2009

Super recept, je bent even bezig, maar dan is het ook smullen. Volgens mijn vrouw de lekkerste Mousaka die ze ooit heeft gehad!!

yessieka avatar
yessieka 08-03-2009

Super lekker recept al een paar keer gemaakt. Heb er 1 aanpassing opgedaan. Ik zout de aubergines niet en gril ze ipv frituur. Kan niet goed tegen te zout eten vandaar. Maar verder is het echt heerlijk recept. Thanks.

kimbaminou avatar
kimbaminou 19-02-2009

Lijkt me lekker, neem ik graag mee.

becky7 avatar
becky7 16-09-2008

Heerlijk recept. Ik had de helft gemaakt en dat is ruim voldoende voor 4 personen. Ik ga het zeker vaker maken, maar dan bak ik de aubergine in olijfolie. Dat lijkt me minder vet omdat de aubergine de olie weer teruggeeft in de pan als hij gaar is. Groetjes, Ria

inkie18 avatar
inkie18 26-07-2008

ik ga het uitproberen, lijkt me een heerlijk recept. Dank je wel. groetjes Inge

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten