1. Home
  2. Recepten
  3. Duitse keuken
  4. Zalm
  5. Licht gebonden aspergesoep met gerookte zalm bieslook en witte wijn

Licht gebonden aspergesoep met gerookte zalm bieslook en witte wijn

  • Duits, Soep
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 31-05-2020

Ingrediënten 4 personen


500 g verse witte asperges
1 liter kraanwater
1 middelgrote aardappel (plm. 60 gram)
1 eetlepel roomboter
100 ml witte wijn
2 kippenbouillontabletten
1 prei
100 ml slagroom of kookroom
1 theelepeltje suiker
zout, witte peper
mespunt gemalen nootmuskaat
paar druppels citroensap
50 gram gerookte zalm in hele smalle reepjes
2 eetlepels gehakte bieslook


Verder heb je nodig


Pan voor de aspergebouillon
staafmixer
zeef


De aspergesoep is licht gebonden zonder boter of bloem. Nog lekkerder door de witte wijn en
De aspergesoep is licht gebonden zonder boter of bloem. Nog lekkerder door de witte wijn en

Deze soep is ontstaan door een combinatie van 3 verschillende bestaande recepten. Ik wilde geen roux (boter en bloem) maar de soep binden op een andere manier.
De soep is gebonden door een gedeelte van de asperges met een meegekookte aardappel te pureren. Van de aardappel merk je niets meer in de soep.
In plaats van een sjalotje heb ik het witte gedeelte van een prei meegekookt. Prei verhoogt de smaak van de asperges. Het scheutje witte wijn in de soep maakt het geheel nog lekkerder.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Om de soep nog lekkerder te maken, maak je eerst de aspergebouillon.
Schil de asperges en verwijder de houtige onderkant van de aasperges.
Doe dit in een pan met 1 liter kraanwater en de kippenbouillontabletten.
Breng dit aan de kook en laat de aspergeschillen en onderkanten plm. 20 tot 25 minuten zachtjes trekken.
Zeef de bouillon (de schillen etc. kun je weggooien). Hou 1/2 liter van de bouillon apart.

Snij de asperges in schuine hapklare stukken. Zet plm. 1/3 deel en de aspergekoppen hiervan apart als vulling voor de soep.
Schil de aardappel en snij in kleine stukjes.
Maak de prei schoon. Snij het witte gedeelte van de prei in ringen. Rest wordt niet gebrukt.
Smelt de roomboter in een pan.
Doe de prreiringen erbij en bak de prei tot deze zacht is.
Voeg de aspergestukken (die bestemd zijn om te pureren en de aardappelstukjes erbij en bak deze heel even mee. Blus af met de witte wijn. Laat de witte wijn bijna helemaal inkoken.
Voeg nu 500 ml (1/2 liter) van de aspergebouillon en 100 ml slagroom toe. Breng alles aan de kook. Laat de soep plm. 20 tot 25 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met de staafmixer.
Doe de apart gezette stukjes asperge in de soep. Maak de soep op smaak met een paar druppels citroensap, suiker, peper, zout en wat nootmuskaat.
Doe in elke kom/bord wat van de gerookte zalm en giet de hete soep erover.
Garneer de soep met gehakte bieslook.

Serveertip

Heerlijke soep, bijv. voorafgaand aan een lekker etentje.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top