1. Home
  2. Recepten
  3. Biologische keuken
  4. Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei

Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei

  • Biologisch, Niet-alcoholische dranken
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 29-05-2020

Ingrediënten 1 personen


Vlierbloesemsiroop
- 25-30 vlierbloesemschermen (of meer als je genoeg hebt)
- 2 liter (bron)water
- 2 citroenen in schijven
- 1 kilo (riet)suiker
- eventueel een beetje vanillesuiker

Vlierbloesemgelei
- 15-20 vlierbloesemschermen
- 1 l (bron)water
- 1 citroen in schijven
- 1 kg normale geleisuiker of 500 gram geleisuiker speciaal
- eventueel een beetje vanillesuiker



Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei
Vlierbloesemsiroop en vlierbloesemgelei

De Vlier bloeit momenteel volop met mooie grote witte en lekker ruikende bloemen. In navolging op mijn Seringensiroop en Paardenbloemengelei-of-siroop wilde ik ook wel eens de geroemde vlierbloesem gebruiken om mee te hobby'en. Als de geur je soms bekend voorkomt dan kan dat kloppen want onder de naam "Elderflower"  wordt dit goedje vaak gebruikt in allerlei drankjes en sapjes en het geheim achter het succes van de volop geconsumeerde "Hugo" is simpelweg vlierbloesem Logisch dus dat het heel goed geschikt is om heerlijke (simpele) aperitiefjes en superdeluxe cocktails mee te maken.

TIP 1: (simpel) 1 cm vlierbloesemsiroop in een champagneflute aangevuld met Prosecco, Cava of Champagne.

TIP 2: (luxe) in een groot wijnglas; 1 deel vlierbloesemsiroop (30 ml), 1 deel bruiswater (30 ml), 4 delen Prosecco (120 ml), 1 schijfje limoen, enkele blaadjes munt en ijsblokjes.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Vlierbloesemsiroop
Pluk de vlierbloesemschermen (zonder de takken) en zet ze in een kom onder water. Snijd de citroenen in schijfjes en voeg ze toe. Laat zeker 48 uur trekken.
Giet het vlierbloesemmengsel door een kaasdoek of schone theedoek en knijp het vocht er goed uit.
Meet nu hoeveel vocht u overhoudt. Voeg 500 g suiker toe per halve liter vocht. Breng het vocht met de suiker aan de kook en laat enkele minuutjes koken zodat de suiker goed opgelost is. Giet de hete siroop in warme, steriele flessen en sluit ze onmiddellijk. (Als je beugelflessen of flessen met een schroefdeksel hebt leg ze dan een kwartiertje horizontaal).

Vlierbloesemgelei
Pluk de vlierbloesemschermen (zonder de takken). Doe de schermen in een kom samen met het water en de schijven citroen. Laat zeker 48 uur trekken.
Giet het vlierbloesemmengsel door een netel- of kaasdoek (of schone theedoek). Doe de vloeistof in een grote pan en voeg de suiker toe.
Los de suiker op en breng aan de kook. Laat 4 minuutjes borrelen. Giet de hete gelei in steriele potjes en sluit ze onmiddellijk af. Keer om en laat afkoelen.

Bron

Madame confituur, aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top