Stoven onder druk

  • Europees, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 16-05-2020

Stoven onder druk geeft tijdsbesparing is duurzaam, energiezuinig, beter voor de vitamines en nutriënten en vooral lekkerder!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Vlees,vis, wild en gevogelte, alles is mogelijk.
Ook bij de bereiding van peulvruchten levert de hogedrukpan veel voordelen op!
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Snelkookpan
In een notendop
Het grote voordeel van de snelkookpan is de tijdswinst. Door de druk die de pan opbouwt stijgt de temperatuur tot zo'n 120 °C. Dat is maar twintig graden meer dan bij normaal koken, maar het maakt een groot verschil. Stoofvlees is zacht binnen een uur, peulvruchten gaar je in eenderde van de kooktijd en gepureerde soepen maak je in een handomdraai. Minder lang koken bespaart energie en houdt meer vitamines in het eten. Je hebt minder kookvocht nodig waardoor je meer smaak in het eten houdt. In dit blog meer over deze voordelen.

Vlees
Stoofvlees is bij uitstek geschikt voor de snelkookpan. Niet alleen gaat stoven stukken sneller, je krijgt ook meer smaak, omdat de Maillardreactie op hoge temperatuur sneller verloopt.

Wat mij betreft wint de snelkookpan het met gemak van het petroleumstelletje, vaak beschreven als de ideale hittebron voor stoofvlees. De gedachte achter dit sudderpitje is dat je tussen de 80 en 90 °C net genoeg hitte hebt om taai bindweefsel om te zetten in gelatine, zonder veel vocht uit het spierweefsel te verliezen. Dat is onzin. Bindweefsel houdt niet alleen spieren bij elkaar, maar omringt elke cel met een dun laagje. Vanaf 50 °C begint het laagje zich samen te trekken en perst het vocht uit de cel. Boven de 70 °C zit er nog maar weinig vocht in een spiercel. Iedereen die regelmatig een biefstuk bakt weet dat. ‘Well done' heet dat. Dat staat synoniem voor droog en taai vlees.

Of stoofvlees smeuïg wordt ligt niet aan het spierweefsel, dat droogt sowieso uit door vochtverlies. Het is juist de gelatine die stoofvlees zacht en smeuïg maakt. Tijdens het stoven op laag vuur zet bindweefsel zich heel langzaam om in gelatine, dat duurt uren. Je raadt het al, in de snelkookpan gaat dit veel sneller en effectiever. Op hoge temperatuur komt er meer gelatine vrij. Zo wordt stoofvlees stukken malser.

Serveertip

Stoofvleesrecepten zijn bijzonder smakelijk omdat gebruik wordt gemaakt van vlees met een hoger gehalte aan collageen en elastine die na het stoven omgezet zijn in gelatine, dit levert aan de gerechten de fantastische smaken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten