1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Surinaamse keuken
  5. Saus
  6. Surinaamse gehaktballen in saus met bami

Surinaamse gehaktballen in saus met bami

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-05-2020

Ingrediënten 4 personen


Voor de gehaktballen;
1 pond gehakt,
2 uien,
150 gram paneermeel,
1 ei,
1 pot bami trafasi waarvan je ongeveer 140 gram nodig hebt. Sommige leveranciers hebben wat grotere potten, maar kan je ca 2 maanden goed houden in de koelkast,
(wok)olie,
2 eetlepels bloem

Voor de saus;
4 teentjes knoflook,
1 theelepel geraspte gember,
1,5 eetlepel palmsuikersiroop (eventueel kan schenkstroop ook)
afhankelijk van voorkeur minimaal 1 theelepels sambal,
2 eetlepels pinda sambel (poeder) of twee eetlepels pindasaus pasta,
1 eetlepen tomatenpuree,
1 pakje kokosmelk 250ml.

Verder 250gr eiernoodles.

Voor de garnering een potje atjar en seroendeng.


Verder heb je nodig


Braadpad, wok of koekenpan, kookpan, mengkom


Surinaamse gehaktballen in saus met bami
Surinaamse gehaktballen in saus met bami

Dit recept kwam ik op het internet tegen en heb ik aangepast om het nog lekkerder te maken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snijd de uitjes fijn en bak ze op een laag vuur in een beetje (wok)olie glazig. Neem ze vervolgens van het vuur en laat ze afkoelen.
Doe het gehakt in een mengkom en doe daar 2,5 eetlepel bami trafasi, 150 gram paneermeel, 1 ei en de afgekoelde uitjes bij. Meng het geheel en draai hier 8 balletjes van.
Leg de balletjes afgedekt met vershoudfolie 30 minuten in de koelkast.

We kunnen terwijl we het gehakt even koelen vast de saus maken.

Fruit de rest van de ui een minuut of twee in een braadpan op laag vuur en doe er vervolgens de knoflook en de sambal bij. Bak nog ca 1 minuut op laag vuur en doe daarna een theelepel geraspte gember, een eetlepel tomatenpuree en 2 eetlepels bami trafasi bij het mengsel en bak dit nog steeds op een laag vuur nog even door.
Voeg 2 eetlepels pinda sambel of pasta, 1,5 eetlepel palmsuikersiroop en 150ml water toe aan het mengsel en breng het langzaam aan de kook.

Verwarm ondertussen 2 eetlepels (wok)olie in een wok of koekenpan en bestrooi de balletjes met de bloem. Bak zodra de olie heet is op een middelhoog vuur de gehaktballen rondom bruin.
Zodra de gehaktballetjes bruin zijn schep ze je over in de braadpan met de saus.
Laat de balletjes ca 20 minuten braden en draai ze af en toe even om. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik begint te raken.

Na 20 minuten braden voeg je de 250ml kokosmelk toe aan de saus en laat je dit nog ca 5 minuten meekoken tot de saus een beetje ingedikt is.
Kook ondertussen een pan met water en doe daar zodra het water aan de kook is de eiernoodles bij. Laat dit volgens de instructies van de noodles een paar minuten koken. Giet de noodles vervolgens af en laat het even in een grote zeef uitlekken.

Verwarm de wok/koekenpan weer en doe er zo nodig nog wat (wok) olie bij. Bak ongeveer 2 minuten de noodles met 2 eetlepels bami trafasi terwijl je de bami regelmatig even omschept.

Verdeel de bami vervolgens over de borden en leg er per bord twee gehaktballetjes bij. Schep wat van de saus over de balletjes en garneer met atjar en seroendeng.

Smullen maar!

Bron

Internetsite van leverancier trafasie



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van asjroos


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van asjroos
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top