1. Home
  2. Recepten
  3. Internationale keuken
  4. Boerenjongens
  5. Broodpudding met boerenjongens en chocola

Broodpudding met boerenjongens en chocola

  • Internationaal, Tussendoortje
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 12-05-2020

Ingrediënten 8 personen


- 4 flinke el boerenjongens (zonder brandewijn)
- 600 ml melk
- 1 vanillestokje
- 400 gram oud (bruin of wit) brood
- 1 tl kaneelpoeder
- 80 gram rietsuiker
- 3 eieren
- 3 sneetjes peperkoek
- 100 gram chocolade
- zout
- boter en bloem om de vorm mee in te vetten


Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola
Broodpudding met boerenjongens en chocola

Iedereen heeft volgens mij weleens oud brood dat maar blijft liggen. In de winter maak ik mijn vogelvriendjes daar dan altijd blij mee. Meestal zijn het maar een paar sneetjes maar nu was het zo'n hoeveelheid dat ik er maar eens een keertje een broodpudding mee ging maken, iets wat al een hele tijd op mijn to-make-list stond.
Het is supermakkelijk te maken en ik kan het iedereen die van no-waste houd dan ook van harte aanbevelen.

TIP: Ik heb hier boerenjongens gebruikt, maar je kunt ook rozijnen weken in rum. Het vocht ervan gebruik je dan niet in het recept zelf. Wat je ermee doet mag je zelf bedenken

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Zet een pannetje op een zacht vuur en schenk hierin de melk, snij het vanillestokje overlangs en schraap er met de mespunt de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes en de lege peul toe aan de melk. Verhit de vanillemelk op een zacht vuur.
- Snij ondertussen het brood in grove stukken van zo'n 2 bij 2 cm en doe de stukjes brood in een grote schaal.
- Voeg het kaneelpoeder, de suiker en de eieren toe.
- Snij de peperkoek in kleine brokjes en doe ze samen met ook de boerenjongens in de schaal.
- Vis de peul van de vanillestok uit de warme melk en schenk de melk over de broodmengeling.
- Roer het mengsel zorgvuldig om, zodat het brood en de peperkoek de melk kunnen absorberen. Blijf mengen tot je een egaal beslag verkrijgt. Er mogen best grotere stukjes brood of peperkoek inzitten.
- Hak de chocolade in fijne stukjes. Gebruik hiervoor een scherp mes. Zo krijg je een mengeling van chocoladeschilfers en kleine chocoladebrokjes. Meng de chocoladestukjes onder het broodbeslag. Meng eventueel een klein snuifje zout onder het beslag.
- Beboter de bakvorm, schep er een beetje bloem in en bepoeder zo de hele bakvorm. Schud de overtollige bloem weg. Hierdoor zal de broodpudding na het bakken gemakkelijk loskomen uit de vorm.
- Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad.
- Bak de cake in een oven van 170°C, gedurende ongeveer één uur. Controleer regelmatig even, want de baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt.

Bron

Jeroen Meus/Dagelijkse kost; gedeeltelijk aangepast, in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top