Malse spareribs van de BBQ, kluiven is niet nodig!

  • Amerikaans, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 07-05-2020

Gevonden op het internet en is heerlijk.
Om te voorlkomen dat ik het menu kwijt raak ;-)  overgenomen in SmulWeb

Bron Thomas Culinair

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Spare-Ribs
ongeveer 2 kilo spareribs
3 tenen knoflook
1 grote ui
6 eetlepels ketjap
3 theelepels gemberpoeder (geraspte verse gember kan ook)
2 theelepels komijnpoeder
2 blokjes runderbouillon
1 of 2 blaadjes laurier
zout


Voor de marinade
6 eetlepels ketjap
4 eetlepels honing
een klein blikje tomatenpuree
3 theelepels gemberpoeder
1 theelepel sambal
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Voorbereiding malse spareribs
De voorbereiding kun je heel goed een dag van te voren doen.

Allereerst moet je bij de meeste spareribs het vlies aan de onderzijde verwijderen. Je kunt dit meestal met een mesje iets los snijden en vervolgens met je handen gemakkelijk van het bot trekken. Afhankelijk van de grootte van de spareribs, snijd ik ze meestal in kleinere delen. Dat werkt wat makkelijker.

Zet een grote (soep)pan op het vuur en voeg gekookt water toe. Hak de ui en de knoflook grof en voeg het toe in de pan. Daarna voeg je de bouillonblokjes, komijn, gember en laurierblaadjes toe. Roer alles even goed door, zodat de bouillonblokjes gesmolten zijn.

Hierna voeg je de spareribs toe in de pan. Voeg daarna zoveel water toe, zodat de spareribs onder staan.

Breng aan de kook en laat de spareribs zo'n 2 uur rustig door garen. De spareribs zijn klaar als je de botten al aardig loszitten en je ze er zo uit zou kunnen trekken.

Zet het vuur uit en schep de spareribs voorzichtig uit de pan op een bord en laat afkoelen. Als de spareribs zijn afgekoeld kun je ze afgedekt in de koelkast bewaren, totdat je de spareribs op de BBQ gaat bereiden.

Marinade voor spareribs
Dit is makkelijk. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje en meng goed door. Gebruik een kwastje om de spareribs in te smeren.

Spareribs bereiden op de BBQ
Het mooiste is als je een beetje de temperatuur van de BBQ kunt beheersen. Hiervoor kun je bij veel barbecues schuifjes en/of deksels gebruiken. Daarnaast is het fijn als je de temperatuur van de barbecue kunt aflezen. Mocht je een simpele barbecue hebben, zonder al teveel toeters en bellen… geen probleem! Maar let even goed op en loop niet direct weg bij het vlees. De marinade kan bij hoge temperaturen en onoplettendheid gemakkelijk aanbranden 😉 Is de temperatuur wat lastig te beheersen en is het echt heel warm, dan kun je de spareribs ook afdekken in aluminiumfolie en ze dan op de bbq bereiden.

Smeer allereerst spareribs aan beide kanten in met de marinade en zet ze klaar. Ik vind het zelf het makkelijkste om de spareribs in te smeren en vervolgens direct op de bbq te leggen.

Zorg ervoor dat je een stuk hebt met directe hitte (boven de kolen) en indirecte hitte (een stuk zonder kolen). Het fijnste is als je de bbq op een temperatuur van ongeveer 150 graden kunt krijgen.

Leg de spareribs met de bovenkant naar onder op de directe hitte, voor ongeveer 1 à 2 minuten. Let erop dat het niet te heet is, want dan kan de marinade verbranden. Draai de spareribs dan om en schuif ze naar de kant van de indirecte hitte. Verwarm ze door en bestrijk ze tussendoor nog een keer met de marinade.

De spareribs zijn lekker opgewarmd na zo'n 10 minuten. Haal de spareribs van de bbq en bestrijk ze eventueel nog met wat marinade.

Eet smakelijk!

Bron

Bron Thomas Culinair

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten