1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Scandinavische keuken
  5. Garnalen
  6. Zweedse vispie met kabeljauw en garnalen

Zweedse vispie met kabeljauw en garnalen

  • Scandinavisch, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 03-05-2020

Ingrediënten 2 personen


1/4 liter melk
verse dille (deel voor de melk en deel voor de ragoût)
1 klein laurierblaadje
paar peperkorrels
250 gram kabeljauw of andere witvis
150 gram roze garnalen
25 gram (room)boter
25 gram bloem
1/2 dl visbouillon (van tablet)
(borrelglas droge witte wijn)
1 flinke eetlepel gehakte peterselie
citroensap naar smaak
peper, zout
2 flinke eetlepels crème fraîche of 50 ml slagroom
3 à 4 vastkokende aardappels, gekookt in plakjes
gesmolten boter om de aardappels te bestrijken


Verder heb je nodig


Pan voor de visrgoût
pan om de aardappels voor te koken
garde
zeef
kom voor het opvangen van de gezeefde melk
ovenschotel

Vispie; lekker stukjes witvis (kabeljauw) en garnalen in een romige saus onder een aardappeldakje
Vispie; lekker stukjes witvis (kabeljauw) en garnalen in een romige saus onder een aardappeldakje
Zweedse vispie met kabeljauw en garnalen
Zweedse vispie met kabeljauw en garnalen

Het recept voor deze heerlijke vispie vond ik in een het kookboek "Mijn smaak. Ik eet zoals ik woon". Een uitgave van Ikea in 2009. Ik kwam het boek toevallig tegen toen ik mijn kookboekenkast aan het opruimen was. Er staan heerlijke recepten in. Onder andere deze lekkere vispie.
Lekkere stukjes kabeljauw (of andere witvis) met garnalen in een roux, lekker gekruid onder een dakje van aardappelplakjes. Het recept van Ikea was voor 4 personen. Ik heb de hoeveelheden aangepast voor 2 personen en het recept ook wat aangepast aan eigen smaak.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Breng de melk samen met een paar takjes dille, laurierblad en peperkorrels aan de kook.
Draai de warmtebon laag en laat de vis in de warme melk plm. 6 tot 8 minuten pocheren.
Haal de vis uit de melk en zet apart. Zeef de melk. Verdeel de vis in grove stukken.

Verwarm de oven voor op 200 graden boven en -onder-warmte.

Smelt de boter in een pan.
Voeg de bloem in één keer toe en roer dit samen met de gesmolten boter tot een samenhangend geheel. Laat dit plm. 2 minuten op lage warmtebron garen,
Schenk eerst de droge witte wijn erbij. Daarna afwisselend beetje bij beetje de gezeefde melk en de visbouillon. Steeds goed roeren. Als het vocht is opgenomen steeds weer een beetje vocht toevoegen, net zolang tot je een dikke saus hebt gekregen.
Hak de rest van de dille fijn. Roer de crrème fraîche, peterselie, dille en citroensap door de saus.
Maak op smaak met peper en zout (eerst even proeven !!).
Roer de stukken vis en de garnalen door de saus.
Verdeel de saus over de bodem van een ovenschaal.
Leg de plakjes gekookte aardappelen dakpansgewijs over de visragoût. (zie foto)
Bestrijk de plakjes aardappel met gesmolten boter.
Zet de schaal plm. 10 minuten in het midden van de voorverwamde oven en zet daarna de ovengrill aan en grilleer de pie tot de aardappelen een mooie goudbruine kleur hebben gekregen.
Heb je geen ovengrill? Zet de schaal dan plm. 25 tot 30 minuten wat hoger in de voor verwarmde oven.
Eet smakelijk !!



Serveertip

Lekker met worteltjes, bijvoobeeld mijn recept :
https://www.smulweb.nl/recepten/1417188/Lekker-gekaramelliseerde-worteltjes NB Je kunt in plaats van verse dille ook wat gedroogde dille gebruiken.

Bron

Klein beetje aangepast recept uit een kookboek van Ikea uit 2009



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top