Broccoli-ovenschotel

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 23-04-2020

Mijn vriendin en ik houden van vegetarisch eten. De uitdaging is meerdere smaken te creëren in een gerecht en ook voor een voldoende verzadigd gevoel te zorgen. Ik ga die uitdaging graag aan, door bijvoorbeeld een combinatie te maken van een aantal bewezen succesvolle recepten. Een twist hier en daar en soms ook gewoon wat proberen om te zien of het bevalt. 

Vanuit zo'n 'creatief moment' (voor zover je mij creatief mag noemen) werd dit recept geboren. Enerzijds het romige van de saus waarin de broccoli zich bevindt, anderzijds de bite van zowel de broccoli als ook de vegetarische spekreepjes bovenop. Daarnaast kan je bij de aardappel zelf kiezen voor een variant met schijfjes (zoals wij doen) of een stamppot (als je meer van smeuïg houdt).

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
500 g aardappelschijfjes

Voor de broccoli-laag:
1 grote broccoli (in kleine roosjes snijden en vooral ook de steel gebruiken)
0,5 blokje groentebouilon
2tl Curry Madras (Jonnie Boer)
1tl knoflookpoeder
1tl uienpoeder
1tl mosterdpoeder
Zwarte peper naar smaak
50g Philadelphia light (of crème fraiche als je dat lekkerder vindt)
50g Philadelphia knoflook & fijne kruiden (of je kruidt je crème fraiche met een geperst teentje knoflook en wat kruiden)
5dl kookroom (of slagroom)
Klein scheutje olijfolie

Voor de spekjes-laag
100g vegetarische spekreepjes (wij gebruiken die van AH)
1 ui (fijngesneden)
2 knoflookteentjes (fijngehakt)
Klein scheutje olijfolie

Voor het ei-mengsel dat je over de laagjes giet:
2 eieren
3dl kookroom (of slagroom)
30g belegen, pecorino of parmezaanse kaas
Zout, zwarte peper en nootmuskaat naar smaak

Voor de garnering:
30g belegen, pecorino of parmezaanse kaas
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

De aardappelen ongeschild in plakjes snijden en 5 minuutjes koken (je kunt ook een zak voorgekookte schijfjes halen natuurlijk)
Groenten snijden zoals aangegeven en oven voorverwarmen op 225 graden

Ui en knoflook fruiten in olijfolie in een diepe koekenpan op laag vuur voor plm. 5 minuten
Na paar minuten de spekjes erbij en op middelhoog vuur voor 2-3 minuten aanbakken
Spekjes uitscheppen op een bordje en even wegzetten
In dezelfde pan (eventueel extra scheutje olie erin) broccoli en kruiden vervolgens 5-7min roerbakken
Groentebouillonblokje, Philadelphia en kookroom toevoegen; koken tot het goed borrelt en na 1-2 minuutjes vuur uitzetten
Eieren loskloppen met kookroom en kaas en op smaak maken met kruiden

Ovenschaal (wij gebruiken een vierkante van 25*25) als volgt vullen:
Broccoli
Aardappelschijfjes
Spekjes
Ei-mengsel
Ten slotte nog wat kaas over de schotel raspen

Plm. 30 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi op kleur is (zoals jij het mooi vindt dus)
Ik laat daarna de schaal nog 10 minuutjes staan, waardoor het geheel wat steviger wordt.

Enjoy dit gerecht van plm. 850 calorieën per persoon (exclusief kaas)!

Serveertip

Lekker met een (zelfgemaakte) vegetarische burger of gehaktballetjes.

(en je kunt deze ovenschotel natuurlijk ook prima met vlees maken)

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten