Kabeljauw saltimbocca

  • Italiaans, Voorgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 07-04-2020
  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

  • Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

    Kabeljauw saltimbocca

De letterlijke vertaling van "saltimbocca" is "spring in de mond" en de meest bekende versie is de Saltimbocca alla Romana, die is gemaakt met dunne kalfslapjes die gerold zijn in plakjes rauwe ham (prociutto crudo) vergezeld van, natuurlijk niet te vergeten, de blaadjes salie.
Deze verrassende combinatie van ham met kabeljauw is een voortreffelijke combinatie. Je zou dit gerecht ook wel de Italiaanse "surf en turf" kunnen noemen.
Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat ik de combinatie niet zelf heb bedacht. Ik kreeg dit namelijk geserveerd in een (huiskamer)restaurant, als onderdeel van een verrassingsmenu. Het werd daar als hoofdgerecht geserveerd. Ik heb het thuis als voorgerecht gemaakt omdat ik voor mijn dineetje al een ander hoofdgerecht in petto had en nog op zoek was naar een voorgerecht. Maar in principe kun je dit als voor-, tussen-, of hoofdgerecht serveren. Ik zou het alleen niet zo snel als nagerecht kiezen :P ;) ;) 

N.B.: Op de foto ziet de ham er misschien niet zo "netjes" gesneden uit maar dat komt omdat ik zelf plakjes heb gesneden van een groot stuk.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
- 500 gram kabeljauw (of Skrei)
- 12 plakjes Parma ham
- 12 blaadjes salie (als het kleine zijn dan dubbele hoeveelheid)
- peper

Voor de salade:

- 75 gram slamelange of rucola
- 12 kleine tomaatjes
- beetje dressing van: olijfolie, wijnazijn, mosterd, honing, peper en zout
- eventueel nog enkele salieblaadjes en/of geroosterde pijnboompitjes om mee te garneren
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Maak de dressing, schik de sla op de borden en doe er een beetje van de dressing overheen.
- Snij de kabeljauw (skrei) in 12 gelijke stukken, bestrooi met peper (zout is niet echt nodig omdat de ham al zout genoeg is), leg op elk stuk vis een blaadje salie en wikkel de vis in de ham.
- Rijg de stukken aan een spiesje en bak deze ongeveer 3 minuten aan elke kant (als het dunne stukjes vis zijn iets korter).
- Leg de gebakken visspiesjes op de salade en garneer eventueel met wat geroosterde pijnboompitten en een blaadje salie.

Bron

Landhuis de Barones, in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 06-02-2021

Graag gedaan Fairarie. Doet me goed om te horen dat jullie ervan genoten hebben. Pas de volgende keer wel op voor je vingers ;) Bedankt voor je leuke reactie. Groetjes van Wilmie _O_

Fairarie avatar
Fairarie 05-02-2021

Bedankt voor het delen van dit recept, wij hebben er flink van genoten. We hebben Parmaham van de livar gebruikt. Het was om je vingers erbij op te eten. Samen met gebakken aardappeltjes en verse spinazie gegeten. Absoluut voor herhaling vatbaar.

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 08-04-2020

Hoi Lidy, je hebt een scherpe blik. Er is inderdaad een foutje ingeslopen. Het moet voor 6 personen als voorgerecht (of tussengerecht) zijn. Bedankt voor je snelle reactie ;) ik heb het meteen aangepast. Groetjes van Wilmie _O_

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47 08-04-2020

Gram. sorry.

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47 08-04-2020

Hoi Wilmie, is 500 ram kabeljauw en daarbij ook nog ham voor 2 personen als voorgerecht niet wat veel? Groetjes Lidy

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten