1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Griekse keuken
  5. Moussaka
  6. Moussaka van Jamie

Moussaka van Jamie

  • Grieks, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 22-03-2020

Ingrediënten 6 personen


600 g gehakt (ik gebruikte half om half gehakt)
olijfolie
2 uien
2 knoflooktenen
een paar takjes rozemarijn
een paar takjes salie
1/2 theel. gedroogde oregano
2 verse laurierblaadjes
150 ml rode wijn
2 x 400 g tomaten uit blik
4 aubergines
4 middelgrote aardappelen
50 g boter
50 g bloem
750 ml halfvolle melk
1 nootmuskaat
2 grote eieren
1/2 citroen
50 g feta
25 g kefelotyri of pecorinokaas (ik gebruikte parmezaan)



Moussaka van Jamie
Moussaka van Jamie

Gevonden op https://feelingfoodtoday.wordpress.com/moussaka-van-jamie-oliver/

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Begin met de ragu. Bak het gehakt 15 minuten in een grote pan op hoog vuur in een beetje olie of totdat het goudbruin is, terwijl je regelmatig roert. Pel en hak de ui en knoflook fijn en hak de kruiden fijn. Voeg het toe aan het gehakt samen met de oregano en één laurierblad en bak verder op middelhoog vuur gedurende 10 minuutjes. Doe er de wijn bij en wacht tot het verdampt is. Voeg dan de tomaten uit blik toe met een scheut water. Breng aan de kook en laat een uur sudderen met het deksel half op de pan of totdat het dik is geworden. Breng op smaak.

Verwarm tijdens het pruttelen van de ragu de oven op 180 graden. Snijd de aubergines in de lengte in 1 cm dikke plakken en bestrooi royaal met zeezout en laat uitlekken in een vergiet. Schil de aardappelen en snijd in 1 cm dikke plakken. Kook ze 5 minuten voor in een pan gezouten water. Giet af, laat droog stomen en meng met wat olijfolie en wat zout en eventueel peper en bedek er de bodem van een braadslee van 25 cm x 30 cm mee waarbij de aardappeltjes elkaar licht overlappen. Rooster de aardappelen 40 minuten of totdat ze lichtbruin zijn. Dep ondertussen de aubergines droog met keukenpapier en bak ze in gedeeltes in wat olijfolie op hoog vuur aan beiden kanten enkele minuten of totdat ze goudbruin zijn.

Terwijl de aubergines bakken smelt je de boter in een middelgrote steelpan op middelhoog vuur en doe er de bloem bij en roer het tot een pasta. Roer er de melk geleidelijk door tot je een gladde saus hebt. Breng op smaak met zout en peper doe er geraspte nootmuskaat bij en het resterende laurierblaadje en laat 15 minuten sudderen. Haal dan de saus van het vuur. Verwijder het laurierblaadje, klop de eieren met de citroenrasp en sap en roer geleidelijk door de witte saus.

Bouw de moussaka op door eerst de helft van de ragu over de aardappeltjes te verdelen, dan de helft van de feta erover te verkruimelen en daaroverheen de helft van de aubergines in een enkele laag te verdelen. Herhaal met de resterende ragu, feta en aubergines en giet er langzaam de witte saus over. Rasp er de kefelotyri of pecorinokaas over. Strooi er peper overheen en besprenkel met extra vergine olijfolie. Bak 40 minuten in de oven of totdat de moussaka goudbruin is, haal uit de oven en laat 30 minuten rusten. Serveer met Griekse salade. Als je de moussaka in porties verdeelt komt er een rijke olie uit, dat is normaal en heerlijk.

Bron

Https://feelingfoodtoday.wordpress.com/moussaka-van-jamie-oliver/



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ezmire


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ezmire
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top