Preikoekjes van Ottolengli en Proef het Zuiden

  • Wereld, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 29-02-2020
  • Preikoekjes van Ottolengli en Proef het Zuiden

    Preikoekjes van Ottolengli en Proef het Zuiden

    Preikoekjes van Ottolengli en Proef het Zuiden

  • Preikoekjes van Ottolengli en Proef het Zuiden

    Preikoekjes van Ottolengli en Proef het Zuiden

    Preikoekjes van Ottolengli en Proef het Zuiden

Laat je niet afschrikken door de lange lijst van ingrediënten. De meeste zal je wel in de keukenkast hebben staan.
Dit beslag is voldoende als hapje voor 8 personen. Je kan dit ook serveren als voorgerecht voor 4-6 personen en dan misschien beslissen om de saus er toch over te sprenkelen en er wat sla bij te geven?
Heerlijke preikoekjes uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi. Deze meesterkok bewijst door zijn uitstekende recepten, dat je heerlijke gerechten kunt klaarmaken met alleen verse groenten, kruiden, eieren en kaas.Deze preikoekjes vind je al overal op het net, maar moest je ze nog niet tegengekomen zijn, geef ik jullie hier het recept .
De preikoekjes van Yotam heb ik lang geleden eens gemaakt en waren verrukkelijk.
De versie van Proef het Zuiden wil ik graag binnenkort eens proberen als bijgerecht.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen

PROEF HET ZUIDEN ( Nog te maken versie)

2 preien, in halve ringen
2 sjalotjes, fijngesneden
1 rode peper, zonder zaad en zaadlijsten fijngesneden
4 takjes peterselie, fijngesneden
½ theelepel komijnzaad
¼ theelepel kurkuma
100 ml melk
1 ei
80 gram zelfrijzende bakmeel
40 gram boter, gesmolten
2 eetlepels olijfolie
100 gram Griekse stijl yoghurt
2 eetlepels citroensap
1 teentje knoflook, uitgeperst
peper en zout naar smaak


OTTOLENGHI AL GEMAAKTE VERSIE

Dit heb je nodig voor 4 personen:
Saus:
100 g Griekse yoghurt
100 g zure room
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 el citroensap
3 el olijfolie
1/2 tl zeezout
20 g bladpeterselie, fijngesneden
30 g korianderblad, fijngesneden


450 gr prei in ringen, gewassen en uitgelekt
5 sjalotjes fijngehakt
1 1/2 dl olijfolie
1 verse rode peper zonder zaad en zaadlijsten fijngehakt
1/4 tl kaneel
1 tl kristalsuiker
1/2 tl zout
1 eiwit
120 gr zelfrijzend bakmeel
1 el bakpoeder
1 ei
1 1/2 dl melk
60 gr gesmolten boter
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Koekenpan, blender, kom, snijplank mes. mixer

Bereidingswijze

PROEF HET ZUIDEN BEREIDINGSWIJZE

Kook de prei in water met een beetje zout ca. 6 minuten. Hierna afgieten en goed laten uitlekken.
Meng de prei met de sjalot, rode peper, peterselie, komijnzaad en de kurkuma. Breng op smaak met peper en zout.
Klop de melk en het ei los, roer het bakmeel en de boter erdoor tot een glad beslag. Schep het preimengsel erdoorheen.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en schep er 3-4 hoopjes beslag in. Bak de koekjes 2-3 minuten aan elke kant goudbruin. Maak op deze manier het beslag op.
Verdeel de preikoekjes mooi op een schaal of 4 borden.
Klop een sausje van de yoghurt, het citroensap en de knoflook. Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de saus apart.

OTTOLENGHI BEREIDINGSWIJZE

MAAK EERST DE SAUS

Gooi alles samen in de blender en gaan! De mooie groene saus zal je toch even moeten proeven en bij kruiden als het nodig zou zijn. De ingrediënten zijn hier echt wel een richtlijn, maar je kan er je persoonlijke toets aan geven.



OTTOLENGHI AL GEMAAKTE VERSIE


START MET DE SAUS

Gooi alles samen in de blender en gaan! De mooie groene saus zal je toch even moeten proeven en bij kruiden als het nodig zou zijn. De ingrediënten zijn hier echt wel een richtlijn, maar je kan er je persoonlijke toets aan geven.

Snijd de preien in ringen.
Was ze goed en dep ze droog.
Bak de prei en de sjalot in de helft van de olie 15 minuten op halfhoog vuur tot ze gaar zijn.
Doe ze in een grote kom en voeg de chilipeper, peterselie, specerijen, suiker en zout toe.
Laat dit even afkoelen.
Klop het eiwit stijf en spatel het door de groenten.
Meng in een andere kom het bakmeel met het bakpoeder, het ei, de melk en de boter tot een beslag.
Schep dit luchtig door het preimengsel.
Verhit 2 eetlepels van de overgebleven olie in een grote pan met anti-aanbaklaag op halfhoog vuur.
Schep ongeveer de helft van het beslag in vier grote porties in de pan.
Bak de koekjes 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm.
Bak nog zo'n portie koekjes in de overgebleven hete olie.
Dien ze heet op en geef de saus erbij.


Bron

Boek Plenty eigen tekst en foto en Proef het Zuiden

Serveertip

Je kan het mengsel zeker vooraf maken. Dat is erg makkelijk wanneer je gasten hebt, dan hoef je de koeken alleen nog maar even te bakken.

Als dat niet lukt, begin dan op tijd, want je groentjes moeten kunnen afkoelen voor je ze bij de rest van het beslag roert.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten