Hete bliksem (Himmel und Erde)
- Goedkoop en snel, Bijgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 17-02-2020
De stamppot met appels die we hier in Nederland kennen als 'hete bliksem' is er in vele varianten. Het is een oud Nederlands gerecht met als hoofdingrediënten (kruimige) aardappels, zure appels zoals goudrenetten (of Boskoop) en zoete appels zoals Elstar (of Jonagold). In sommige gevallen worden er ook weleens peren gebruikt.
In Duitsland is er een vergelijkbare versie die ze 'Himmel und Erde' noemen en is er in net zoveel verschillende uitvoeringen. Het grootste verschil tussen deze 2 gerechten is dat ze in Duitsland het gebakken spek/ui mengsel er bovenop serveren. Ik heb het gemakshalve erdoorheen gedaan ;) :) :P
TIP: Ook leuk om te serveren met gebakken appelschijfjes en het spek/sjalot mengsel bovenop de stamppot.
Ingrediënten 6 personen
- 1 ½ kilo (kruimige) aardappelen- 3 zure appels, bijvoorbeeld Goudrenetten (of Boskoop)
- 3 zoete appels, bijvoorbeeld Elstar (of Jonagold)
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 2 flinke sjalotten (of uien)
- flinke scheut melk
- klont roomboter
- peper, zout en nootmuskaat
- 1 el (riet)suiker
- 1 citroen (sap)
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en de appels, snij ze in stukjes en kook ze in een ruime pan gaar (ongeveer 20 minuten). Giet ze af en stamp alles fijn.
- Bak ondertussen in een ander pannetje de spekjes met de gesneden sjalotten.
- Voeg melk, boter, peper, zout, nootmuskaat, suiker en citroensap toe aan het aardappel/appel mengsel en schep alles goed door elkaar.
- Voeg het gebakken spek/sjalot mengsel toe en schep alles door elkaar.
Serveertip
Lekker met gebakken bloedworst of balkenbrij, maar ook met stoofpotjes en wildgerechten.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties