Hete bliksem (Himmel und Erde)

  • Goedkoop en snel, Bijgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 17-02-2020
  • Hete bliksem (Himmel und Erde)

    Hete bliksem (Himmel und Erde)

    Hete bliksem (Himmel und Erde)

  • Hete bliksem (Himmel und Erde)

    Hete bliksem (Himmel und Erde)

    Hete bliksem (Himmel und Erde)

  • Hete bliksem (Himmel und Erde)

    Hete bliksem (Himmel und Erde)

    Hete bliksem (Himmel und Erde)

  • Hete bliksem (Himmel und Erde)

    Hete bliksem (Himmel und Erde)

    Hete bliksem (Himmel und Erde)

De stamppot met appels die we hier in Nederland kennen als 'hete bliksem' is er in vele varianten. Het is een oud Nederlands gerecht met als hoofdingrediënten (kruimige) aardappels, zure appels zoals goudrenetten (of Boskoop) en zoete appels zoals Elstar (of Jonagold). In sommige gevallen worden er ook weleens peren gebruikt.
In Duitsland is er een vergelijkbare versie die ze 'Himmel und Erde' noemen en is er in net zoveel verschillende uitvoeringen. Het grootste verschil tussen deze 2 gerechten is dat ze in Duitsland het gebakken spek/ui mengsel er bovenop serveren. Ik heb het gemakshalve erdoorheen gedaan ;) :) :P
 
TIP: Ook leuk om te serveren met gebakken appelschijfjes en het spek/sjalot mengsel bovenop de stamppot.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
- 1 ½ kilo (kruimige) aardappelen
- 3 zure appels, bijvoorbeeld Goudrenetten (of Boskoop)
- 3 zoete appels, bijvoorbeeld Elstar (of Jonagold)
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 2 flinke sjalotten (of uien)
- flinke scheut melk
- klont roomboter
- peper, zout en nootmuskaat
- 1 el (riet)suiker
- 1 citroen (sap)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- Schil de aardappelen en de appels, snij ze in stukjes en kook ze in een ruime pan gaar (ongeveer 20 minuten). Giet ze af en stamp alles fijn.
- Bak ondertussen in een ander pannetje de spekjes met de gesneden sjalotten.
- Voeg melk, boter, peper, zout, nootmuskaat, suiker en citroensap toe aan het aardappel/appel mengsel en schep alles goed door elkaar.
- Voeg het gebakken spek/sjalot mengsel toe en schep alles door elkaar.

Serveertip

Lekker met gebakken bloedworst of balkenbrij, maar ook met stoofpotjes en wildgerechten.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten