1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Goedkope en snelle keuken
  5. Hete bliksem
  6. Hete bliksem (Himmel und Erde)

Hete bliksem (Himmel und Erde)

  • Goedkoop en snel, Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 18-02-2020

Ingrediënten 6 personen


- 1 ½ kilo (kruimige) aardappelen
- 3 zure appels, bijvoorbeeld Goudrenetten (of Boskoop)
- 3 zoete appels, bijvoorbeeld Elstar (of Jonagold)
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 2 flinke sjalotten (of uien)
- flinke scheut melk
- klont roomboter
- peper, zout en nootmuskaat
- 1 el (riet)suiker
- 1 citroen (sap)



Hete bliksem (Himmel und Erde)
Hete bliksem (Himmel und Erde)
Hete bliksem (Himmel und Erde)
Hete bliksem (Himmel und Erde)
Hete bliksem (Himmel und Erde)
Hete bliksem (Himmel und Erde)
Hete bliksem (Himmel und Erde)
Hete bliksem (Himmel und Erde)

De stamppot met appels die we hier in Nederland kennen als 'hete bliksem' is er in vele varianten. Het is een oud Nederlands gerecht met als hoofdingrediënten (kruimige) aardappels, zure appels zoals goudrenetten (of Boskoop) en zoete appels zoals Elstar (of Jonagold). In sommige gevallen worden er ook weleens peren gebruikt.
In Duitsland is er een vergelijkbare versie die ze 'Himmel und Erde' noemen en is er in net zoveel verschillende uitvoeringen. Het grootste verschil tussen deze 2 gerechten is dat ze in Duitsland het gebakken spek/ui mengsel er bovenop serveren. Ik heb het gemakshalve erdoorheen gedaan
 
TIP: Ook leuk om te serveren met gebakken appelschijfjes en het spek/sjalot mengsel bovenop de stamppot.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

- Schil de aardappelen en de appels, snij ze in stukjes en kook ze in een ruime pan gaar (ongeveer 20 minuten). Giet ze af en stamp alles fijn.
- Bak ondertussen in een ander pannetje de spekjes met de gesneden sjalotten.
- Voeg melk, boter, peper, zout, nootmuskaat, suiker en citroensap toe aan het aardappel/appel mengsel en schep alles goed door elkaar.
- Voeg het gebakken spek/sjalot mengsel toe en schep alles door elkaar.

Serveertip

Lekker met gebakken bloedworst of balkenbrij, maar ook met stoofpotjes en wildgerechten.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wilmiewillemse
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top