Panforte Nero - Notentaart Uit Pisa

  • Italiaans, Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 11-02-2020
  • Panforte Nero - Notentaart Uit Pisa

    Panforte Nero - Notentaart Uit Pisa

    Panforte Nero - Notentaart Uit Pisa

DIT IS EEN VAN DIE OUDE RECEPTEN WAAROVER MEERDERE VERSIES BESTAAN BETREFFENDE DE OORSPRONG.  DOOR DE EEUWEN HEEN HEEFT IEDEREEN WEL EEN BEETJE GEEXPERIMENTEERD MET DE INGREDIENTEN WAARDOOR ER EEN AANTAL VARIETEITEN ZIJN ONTSTAAN WAARONDER DE PANFORTE NERO (MET CHOCOLADE) EN DE PANFORTE MARGHERITA (GENOEMD NAAR DE KONINGIN) DE MEEST BEKENDE ZIJN. 

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 pond gemengde noten (zoals amandel, hazelnoten en walnoten)
Een handvol bittere amandelen
pijnboompitten (zie tips)
een beetje citroenrasp (zie tips)
2 eetlepels gemengde specerijen, let er op dat er kaneel, koriander, nootmuskaat en gember in zitten
1 theelepel fijn gemalen peper
1 eetlepel cacao of 70 gram kookchocolade
1 kop suiker
1/2 kop honing
1 pond gemengd fruit, gedroogd en geconfijt door elkaar
1 - 1/2 kop bloem
1/2 kop poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
ronde bakvorm diameter 24 of 30 cm
bankpapier

Bereidingswijze

-Blancheer de noten en rooster ze daarna lichtjes.
-Maal de helft van de noten fijn samen met de bittere amandelen.
-Hak de andere helft van de noten samen met de pijnboompitten.
- Hak de gedroogde en geconfijte vruchten en vermeng alles in een grote schaal met de specerijen, de cacao en daarna met de bloem.
-Leg bakpapier in een ronde bakvorm van 24 of 30 cm doorsnee. De Panforte moet 1 tot 2 cm dik zijn.

-Doe de suiker, de honing en de chocola (als je kookchocola gebruikt) en een klein beetje water in een pan met een dikke bodem en breng langzaam aan de kook.
-Blijf voortdurend roeren met een houten lepel. Als het mengsel draderig begint te worden (test een druppel in koud water, als het hard wordt is het klaar) neem de pan van het vuur en roer het fruit- en notenmengsel er doorheen.

-Giet het beslag nu in de bakvorm en stijk het glad met een natte lepel of mes. Bak in een voorverwarmde oven van 175 C. ongeveer 20-30 minuten.
-De panforte mag niet bruin worden.
-Als de panforte afgekoeld is bestrooien met poedersuiker.
-Je kan ook eventueel wat specerijen en cacao toevoegen aan de poedersuiker.

Bron

Italia travel

Serveertip

Opdienen met vinsanto, koffie of een andere dessertwijn.
-De noten en vruchten kunnen naar smaak en wat je in huis hebt worden gebruikt.
-Sommige recepten vragen om pijnboompitten en een stuk of 4 bittere amandelen en laten dan de hazelnoten en walnoten weg.
-Bij het gedroogde en geconfijte fruit mag je ook je fantasie loslaten. Wel zou ik wat geraspte citroenschil toevoegen.
-In plaats van de cacao kan ook kookchocolade worden gebruikt.
-Honing en amandelen zijn onmisbaar.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten